Eskişehir ili Beyazaltın ve Kozlubel köyleri magnezit maden sahalarındaki rehabilitasyon çalışmalarının değerlendirilmesi
Evaluation of rehabilitation works in Eskisehir province Beyazaltın and Kozlubel villages magnezite mining areas
  1. Tez No: 742575
  2. Yazar: FATİH PELVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Forest, Magnesite, Rehabilitation, Beyazaltın, Kozlubel
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Silvikültür Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma, 1990'lı yıllarda madencilik faaliyetlerine başlanılmış ve 2015'li yıllarda sona ermiş iki ayrı magnezit maden sahasındaki rehabilitasyon çalışmalarının değerlendirilmesi amacıyla ele alınmıştır. Araştırma alanı olarak Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü Çatacık Orman İşletme Müdürlüğü Alpu Orman İşletme Şefliğinin sorumluluk alanında olan Beyazlatın ve Kozlubel magnezit maden sahaları seçilmiştir. İlk önce Beyazlatın ve Kozlubel magnezit maden sahaları için maden izni verilmeden önce hazırlanmış olan rehabilitasyon projeleri ilgili yerlerden temin edilmiştir. Projelerdeki maden çalışmaları sona erdikten sonra yapılması gereken arazi hazırlığı (toprak işleme, teras formu verme ve galvanizli tel ile çit yapımı), fidan dikme, bakım ve koruma şeklinde faaliyetler kayıt altına alınmıştır. Beyazlatın ve Kozlubel magnezit maden sahalarında kapatıldıktan sonra yapılmış olan arazi hazırlığı (toprak işleme, teras formu verme ve galvanizli tel ile çit yapımı), fidan dikme, bakım ve koruma faaliyetleri yerinde değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda madencilik çalışmalarının verilen izin sahalarının tamamında gerçekleşmediği, bazı kısımlarda izin sahalarının dışında da faaliyetlerin yürütüldüğü sonucuna varılmıştır. Rehabilitasyon çalışmalarında belirlenen hedeflere sayı ve miktar olarak ulaşıldığı, çalışma alanları değiştiğinden ilk proje ile rehabilitasyon amacıyla yapılan faaliyetlerin uyuşmadığı anlaşılmıştır. Bu tür madencilik faaliyetlerinde hazırlanan ilk projenin maden çalışmaları kapatılmadan hemen önce revize edilmesi önerilmektedir. Anahtar Kelimeler : Orman, Magnezit, Rehabilitasyon, Beyazaltın, Kozlubel
Özet (Çeviri)
This study has been discussed in order to analyze the rehabilitation works in two separate magnesite mine sites, which started mining activities in the 1990's and ended in 2015. As the research area, Beyazlatın and Kozlubel magnesite mine fields, which are in the responsibility area of Eskişehir Regional Directorate of Forestry Çatacık Forest Management Directorate Alpu Forestry Operation Chief, were selected. First of all, rehabilitation projects prepared for the Beyazlatın and Kozlubel magnesite mine sites before the mining permit was granted were obtained from the relevant places. After the end of the mining works in the projects, the activities such as land preparation (soil cultivation, terrace forming and fence construction with galvanized wire), planting saplings, maintenance and protection were recorded. The land preparation (soil cultivation, terrace forming and fence construction with galvanized wire), planting, maintenance and protection activities carried out after the magnesite mine sites of Beyazaltın and Kozlubel were closed were evaluated on site. At the end of the study, it was concluded that the mining works were not carried out in all of the permit areas, and that activities were carried out outside the permit areas in some parts. It is suggested that the first project prepared in such mining activities should be revised just before the mining works are closed.