The effect of gibberellic acid applications on germination and seedling development of some Festulolium cultivars under salt stress
Tuz stresi altında gibberellik asit uygulamalarının bazı Festulolium çeşitlerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine etkileri
  1. Tez No: 742576
  2. Yazar: HILDA FARIDA MUSTHOFA MUNTASAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SATI UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Festulolium, çimlenme, gibberellik asit, tohum uygulaması, tuzluluk, Festulolium, germination, gibberellic acid, seed treatment, salinity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
TUZ STRESİ ALTINDA GİBBERELLİK ASİT UYGULAMALARININ BAZI FESTULOLİUM ÇEŞİTLERİNDE ÇİMLENME VE FİDE GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Hilda FARİDA Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2022 Danışman: Prof. Dr. Satı UZUN ÖZET Bu çalışma farklı Festulolium çeşitlerinin çimlenme ve fide gelişim dönemlerinde gibberellik asit uygulamalarının tuz stresine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Hostyn ve Lofa Festulolium çeşitleri kullanılmıştır. Tuz seviyeleri kontrol, 5, 10, 15 ve 20 dS/m olarak belirlenmiştir. Tohumlara saf su, 100 ppm ve 200 ppm GA3 12 saat oda sıcaklığında uygulanmıştır. Uygulama yapılmamış tohumlar kontrol olarak kullanılmıştır. Deneme 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede çimlenme yüzdesi, ortalama çimlenme süresi, sürgün ve kök boyu, fide yaş ve kuru ağırlığı, fide güç indeksi ve prolin miktarı incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre tuz stresi her iki çeşitte de çimlenme yüzdesi, sürgün ve kök uzunluğu ve fide güç indeksinde azalmaya neden olurken ortalama çimlenme süresi ve fidede prolin miktarında artışa neden olmuştur. Çimlenme ve fide büyüme özelliklerinde 15 ve 20 dS/m tuz seviyelerinde önemli düşüşler kaydedilmiştir. 20 dS/m tuz seviyesinde Lofa çeşidinin fide güç indeksi (9.63) Hostyn çeşidinden (7.96) daha yüksek bulunmuştur. Her iki çeşitte de kontrol, 5 ve 10 dS/m tuz seviyelerinde tohuma 200 ppm GA3 uygulaması kontrol ve saf su uygulamasına göre fide güç indeksinin artmasına neden olmuştur. GA3 uygulamaları yüksek tuz seviyelerinde fidede prolin içeriğini önemli miktarda artırmıştır. Sonuç olarak, tuz stresi altında 200 ppm GA3 uygulaması çimlenme oranını, sürgün uzunluğunu, fide güç indeksini ve fidede prolin içeriğini artırmış, ortama çimlenme süresini ise düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF GIBBERELLIC ACID APPLICATIONS ON GERMINATION AND SEEDLING DEVELOPMENT OF SOME FESTULOLIUM CULTIVARS UNDER SALT STRESS Hilda FARIDA Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, July 2022 Supervisor: Prof. Dr. Satı UZUN ABSTRACT This thesis was carried out to determine the effects of gibberellic acid treatments and salt stress on germination and seedling development stages of different Festulolium cultivars. Hostyn and Lofa Festulolium cultivars were used as the plant material. Salinity levels were arranged as control, 5, 10, 15 and 20 dS/m. Distilled water, 100 ppm and 200 ppm GA3 were applied to the seeds for 12 hours at room temperature. Untreated seeds were used as a control. The experiment was carried out with 4 replications. In the experiment, germination percentage, mean germination time, shoot and root length, seedling fresh and dry weight, seedling vigor index and proline contents were investigated. The research results showed that salinity stress caused a decrease in germination percentage, shoot and root length and seedling vigor index of both cultivars, while it caused an increase in mean germination time and proline content of seedlings. Seed germination and seedling growth parameters significantly decreased at 15 and 20 dS/m salinity levels. Seedling vigor index (9.63) of Lofa cultivar was higher than Hostyn cultivar (7.96) at 20 dS/m salt level. At control, 5 and 10 dS/m salinity levels, 200 ppm GA3 treatment caused an increase in seedling vigor index as compared to both untreated seeds and distilled water treatments. GA3 treatments at high salinity levels significantly increased proline content of seedlings. In conclusion, 200 ppm GA3 treatment increased germination percentage, shoot length, seedling vigor index and proline content and decreased mean germination time under salinity stress.