Reading Andrea Levy's fiction through the lens of postcolonial feminism
Andrea Levy'nin romanlarını postkolonyal feminizm objektifinden okumak
  1. Tez No: 742616
  2. Yazar: DHUHA ADİL OWAİD AL-SALİHİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGAHAN BAKŞİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postkolonyal Feminizm, AndreaLevy, ırkçılık, hafıza, kimlik, aidiyet, Postcolonial Feminism, Andrea Levy, racism, memory, identity, belonging
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Tarih boyunca, ırkçılığın derinlere kök saldığı bir toplumda entegrasyon süreci ve kimlik arayışı problemli olmuştur. Britanya çok kültürlü bir toplum olmasına rağmen, ırkçılık siyah göçmenler için, özellikle de kadınlar için, bir engel teşkil etmektedir.Bu gerçek, Nobel ödüllü AndreaLevy'ninNever Far From Nowhere (1996) ve Fruit of theLemon (1999) adlı romanlarında temsil edilmektedir.Bu tezde, bu iki roman postkolonyal feminist kuram perspektifinden analiz edilmektedir.Romanların analizinde, diğerlerinin yanı sıra, ChandraTalpadeMohanty, Heidi SafiaMirza ve AudreLorde'un argümanları kullanılmaktadır. Irkçılık, kimlik, aidiyet ve hafıza konularına odaklanan bu tez, İngiltere'deki Karayip kökenli siyahi Britanyalı kadınların karşılaştığı zorlukları ve ötekileştirilmiş göçmenler olarak yaşamanın kimlik kavramı üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır.Bu amaçla, çağdaş İngiltere'deki ikinci nesil göçmen kadınları temsil eden siyahi kadın karakterlerin, özellikle Faith, Vivian ve Olive'in yaşamları tartışılmaktadır.Ayrıca, İngiltere'de Jamaikalı ebeveynleri olanbu karakterler hâlâanavatanlarının acı gerçekleriyle karşı karşıyadır ve beyaz Britanyalı toplumda siyahilere karşı ırksal önyargılardan kaçamazlar.Bu çalışmanın sonucunun ortaya koyduğu üzere, Britanya toplumuna aidiyet düşüncesi hâlâkarmaşıktır ve bu durum siyahilik ve beyazlıkla yakından bağlantılıdır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the process of integration and the search for identity has been problematic in a society where racism is deeply rooted. Although Britain is a multicultural society, racism constitutes a barrier for black immigrants, specifically for females. This fact is represented in the novel Never Far From Nowhere (1996) and Fruit of the Lemon (1999) by the Noble prize winner Andrea Levy. In this thesis, these two novels are analyzed from the perspective of the postcolonial feminist theory. The analysis of the novels is based on the arguments of Chandra Talpade Mohanty, Heidi Safia Mirza, and Audre Lorde among others. Focusing on the issues of racism, identity, belonging, and memory, this dissertation aims to explore the difficulties faced by black British females of Caribbean descent in England and the impact of living as marginalized immigrants on the notion of identity. To this end, the lives of the black female characters, specifically Faith, Vivian, and Olive as representatives of the second generation of immigrant females in contemporary England, are discussed. Furthermore, the characters born in Britain to Jamaican parents are still confronted with the harsh reality of the mother country, and they are unable to escape the racial prejudices against black people in white British society. As the conclusion of this study reveals, the idea of belonging to British society is still complex and closely linked to the black and white binary.