Father-daughter relationship in Shakespeare's selected plays
Shakespeare'in seçilmiş oyunlarında baba kız ilişkisi
  1. Tez No: 742711
  2. Yazar: FATİN AZHAR SAADALLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDAT İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Pederşahilik, Aile, Toplumsal Cinsiyet, Kadın, Feminism, Patriarchy, Family, Gender, Women
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tezin amacı Shakespeare'in Kral Lear ve Romeo ve Juliet oyunlarında babalar ve kızları arasındaki karmaşık ve kışkırtıcı ilişkiyi incelemektir. Tez, söz konusu ilişkiyi Elizabeth dönemi toplumunu göz önünde bulundurarak yapacaktır. Tezin bu incelemede yoğunlaşacağı eserler Shakespeare'in Kral Lear ve Romeo ve Juliet başlıklı oyunlarıdır. Kral Lear ve Cordelia ve Capulet ve Juliet baba ve kız çiftleri tezdeki ana karakterlerdir. İncelemenin ana yaklaşımı feminist bakış açısıdır. Bu çerçevede Birinci Bölümde Shakespeare dönemi toplum, aile, evlilik, eğitim gibi konular ve teorik arka plan üzerinde durulacaktır. İkinci Bölümde Kral Lear üzerine yoğunlaşılarak, ebeveyn ilişkileri anlayışı ve bu ilişkinin feminist yaklaşım açısından değerlendirilmesi ele alınacaktır. Üçüncü Bölüm Romeo ve Juliet'te, Juliet'in babasıyla ilişkisi, babasıyla ve toplumla mücadelesi üzerine yoğunlaşılacaktır. Sonuç olarak tez, kadınların pederşahi sistemin kuralları veya günlük yaşamlarında kendilerini sınırlayan koşullarla mücadelerinde karşılaştıkları sorun veya yaşadıkları travmaları bu iki oyun üzerinden feminist açıdan ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the proposed thesis will be to examine the complex and provocative relationship between fathers and daughters in Shakespeare's plays King Lear, and Romeo and Juliet. The present study tries to investigate this relationship by making the Elizabethan society step into the spotlight. The literary works that will be the focus of this thesis are Shakespeare's plays King Lear, and Romeo and Juliet. These two plays have been chosen to examine two daughter- father pairs in these plays ( King Lear - Cordelia, Capulet –Juliet). Chapter one gives an overview of the society, family ,education and marriage in Shakespeare`s time, and of the theoretical background for this thesis. This study is realized by looking at fathers and daughters in Shakespeare`s plays from a feminism perspective. So for the second chapter, it deals with the play ,King Lear, through the notion of parental relationship, and the aspect of feminism in parental relationship in the play. From its part, the third chapter tackles Romeo and Juliet play using her relationship with her father and her struggle against him and her society. The thesis interrogates the problems and the trauma women face every day in their lives through the events of both plays either by the rules of patriarchy or by the need of asserting themselves in a disordered country in order to cross all the limits that surrounded traditional women.