Streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş gebe sıçanlara ait farklı gelişim dönemindeki fetuslarda diyabetin böbrek gelişimi üzerine etkisi
The effect of diabetes on kidney development in fetus at different development period of pregnant rats who have diabeted with streptosotocin
  1. Tez No: 742735
  2. Yazar: DEMET BOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU HANIM YAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNEVVER BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Streptozotosin, Böbrek gelişimi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Diabetes mellitus tüm dünyada en yaygın görülen endokrin hastalık olup, diyabete bağlı mortalite ve morbiditenin önde gelen nedeni diyabetik nefropati' dir. Bu çalışmada, streptozotosin ile indüklenen diyabetik sıçanların farklı gelişim dönemlerindeki fetal böbrek dokularının hem histopatolojik hem de immunohistokimyasal yöntemler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada, ağırlıkları 200-250gr arasında değişen 48 adet Wistar albino türü gebe sıçan kullanıldı. Sıçanlar kontrol ve streptozotsin olmak üzere başlıca 2 deney grubuna ayrıldı. Daha sonra her grup kendi içinde gelişimin 15,17 ve 19. günleri olmak üzere 3 alt gruba ayrıldı. Böylece toplamda 6 deney grubu oluşturuldu. streptozotsin gruplarına sitrat tampon içerisinde hazırlanan tek doz streptozotsin (60 mg/kg) uygulaması yapılarak dişi sıçanlarda deneysel diyabet modeli oluşturuldu ve gebe bırakıldı. Daha sonra hem kontrol hem de streptozotsin gruplarına ait gebe sıçanların fetusları gelişimin 15, 17 ve 19. günlerinde toplandı. Gelişimin 15, 17 ve 19. gününe ait fetuslarda, diyabetin böbrek gelişimi üzerine etkileri Hematoksilen&Eozin, Masson trikrom ve Periyodik asit shif boyamaları ile histopatolojik olarak değerlendirilirken, Urotensin II ve TGF-β1 ekspresyon düzeyleri immunohistokimyasal boyama metodu ile gösterildi. Çalışmadan elde edilen histopatolojik bulgular, diyabetin diğer gelişim dönemlerine oranla 15. günde böbrek gelişimini olumsuz yönde etkilediğini gösterdi. Ayrıca hem kontrol hem de streptozotosin grubunda Urotensin II ve TGF-β1'in immunreaktivite yoğunluğu 15. günde en yüksek gözlenmesine rağmen diyabetik gebe sıçanların fetuslarına ait böbrek dokularında ekspresyon düzeyleri kontrol grubuna göre daha da artmıştı. Sonuçlarımız Urotensin II ve TGF-β'nın böbrek gelişiminin erken dönemlerinde düzenleyici rol oynadığını desteklemekte olup, böbrek yetmezliğinin moleküler patogenezinin ve tedavisinin aydınlatılmasında da yardımcı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is the most common endocrine disease in the world and diabetic nephropathy is the leading cause of diabetes-related mortality and morbidity. In this study, it was aimed to compare fetal kidney tissues of Streptozotocin-induced diabetic rats at different developmental stages with both histopathological and immunohistochemical methods. In this study, 48 Wistar albino type pregnant rats weighing between 200-250 gr were used. Rats were divided into two main experimental groups: control and streptozotocin. Later, each group was divided into 3 subgroups, 15th, 17th and 19th days of development. Thus, a total of 6 experimental groups were created. streptozotocin groups were prepared with a single dose of Streptozotocin (60 mg/kg) prepared in citrate buffer, and an experimental diabetes model was created in female rats and conceived. The fetuses of pregnant rats belonging to both the control and streptozotocin groups were then collected on the 15th, 17th and 19th days of development. In fetuses from the 15th, 17th and 19th days of development, the effects of diabetes on kidney development were evaluated histopathological with Hematoxylin&Eosin, Masson trichrome and PAS staining, while the levels of Urotensin II and TGF-β1 expression were demonstrated by immunohistochemistry staining method. According to the histopathological findings obtained from the study, diabetes was adversely affected on the 15th day of development compared to other developmental stages. In addition, although the intensity of the immune reactivity of Urotensin II and TGF-β was observed at the 15th day in both control and streptozotocin groups, expression levels in the kidney tissues of the fetuses of diabetic pregnant rats increased even more than control. Our results support that Urotensin II and TGF-β play a regulatory role in the early stages of kidney development, and we believe that kidney failure will also help in the molecular pathogenesis and treatment. Keyword: Diabetes, Streptozotocin, Kidney development