English language teachers' opinions concerning common exams that are implemented at state high schools
Devlet bünyesindeki liselerde görev yapan İngilizce öğretmenlerinin okullarda uygulanan ortak sınavlara ilişkin görüşleri
- Tez No: 742736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAĞAN BÜYÜKKARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Eğitimi, Lise, Ortak Sınav, Öğretmen Görüşü, Common Exam, English Language Teaching, High School, Teachers' Opinions
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma devlet bünyesindeki liselerde çalışan İngilizce öğretmenlerinin okullarda uygulanmakta olan ortak sınav uygulamalarına ilişkin görüşlerini araştırmaktadır. Araştırmanın katılımcıları Burdur, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Isparta ve Şanlıurfa'dan gönüllü olarak araştırmaya katılan 167 İngilizce öğretmeninden oluşmaktadır. Veriler bir açık uçlu soru bölümü olan Likert tipi anket ile toplanmıştır. Toplanan nicel veriler frekans analizi yöntemiyle analiz edilirken, nitel veriler için ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulguları İngilizce öğretmenlerinin ortak sınav hakkında; öğretmenlerin işbirliği içerisinde çalışmalarına olanak sağlayan, öğretmenleri motive eden, güvenilir, öğrenciler için eşit bir değerlendirme olanağı sunan, öğrencilerin eğitim sürecini eşit bir şekilde görmelerine imkan tanıyan, öğretmenlerin materyal ve fikir alışverişinde bulunmasına katkıda bulunan ve sınav hazırlama sürecini hızlandıran bir uygulama olduğunu düşündüğünü ancak ortak sınavların farklı seviyelerdeki sınıfları değerlendirmede yetersiz kaldığını, öğretmeni kısıtladığını ve sınav uygulaması esnasında gözetmenlerin davranışlarından kaynaklı öğrencilerin sınavda kopya çekmelerine neden olduğunu ve dinleme sınavının farklı branşlardaki gözetmenler tarafından uygulanmasında sorunlar oluştuğunu belirtmişlerdir. Nitel veri kısmında katılımcılar, ortak sınavlar hakkında olumlu fikirlerden daha çok olumsuz fikirler belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study examines the English language teachers' opinions about common exams that are implemented in state high schools. The participants of the study consisted of 167 volunteer English teachers from Burdur, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Isparta, and Şanlıurfa. Data were collected through a Likert-type questionnaire and open-ended question section. Quantitative data were analyzed through frequency analysis and qualitative data were analyzed via content analysis. The findings of the research indicated that common exam implementations are reliable and enable teachers to work cooperatively, motivate English teachers, provide an equal assessment for students. Teachers also indicated that common exams provide the opportunity for students to get an equal education process, contribute to teachers sharing ideas and materials with each other and accelerate the exam preparing process. However, some teachers stated that common exams are inadequate for evaluating classes that are at different academic levels, they should be implemented just once in a term instead of implementing all the exams commonly, restrict teachers, due to the invigilators' behaviors during the exams, it causes students to cheat in the exam and administration of listening exams by a different branch teacher causes problems during the exam. In the qualitative part, teachers stated negative opinions about common exams rather than positive ones.