Hamza-nâme (56. cilt) inceleme- metin- sözlük
Hamzanama (Volume 56) review- text-glossary
- Tez No: 743050
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamzavî, Hamza-nama, Old Anatolian Turkish
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Türk edebiyatının önemli eserlerinden biri olan Hamza-nâme'ler geniş anlamda halk edebiyatının dar anlamda ise dinî-destani metinlerin en kapsamlı eserlerinden bir tanesidir. XIV. yüzyılda Hamzavî tarafından yazıya geçirilen bu eser, Hz. Hamza'nın hayatı ve şahsiyeti etrafında oluşmaktadır. Hamza-nâme X. yüzyılda sözlü geleneğin bir ürünü olarak ortaya çıkmış, XIV. yüzyılda yazıya geçirilmiştir. Eski Anadolu Türkçesi döneminin dil özelliklerini taşıyan bu eser, sade ve akıcı bir dille kaleme alınmıştır. Bu çalışmamızda, İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, Nd. 2496'da kayıtlı olan Hamza-nâme'nin 56. cildi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, Eski Anadolu Türkçesinin söz varlığı ve dil bilgisini kapsamlı bir şekilde göstermek, eserin Türk dil ve edebiyatına katkılarını sunmaktır. Çalışmamız inceleme, metin ve sözlük olmak üzere üç ana bölümden meydana gelmektedir. İlk olarak eser transkripsiyon kurallarına tabii kalınarak yazıya aktarılmış olup Eski Anadolu Türkçesi döneminin yazım ve gramer kurallarından hareketle metinden örnekler verilerek incelenmiştir. Son olarak metinde geçen kelimelerin kapsamlı bir dizini oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important works of Turkish literature, Hamzaname is one of the most comprehensive works of broad-sense folk literature and narrow-sense religious epics. Written by Hamzabi in the 14th century, this work was written in Hz. It revolves around Hamza's life and personality. Hamzaname was born as a product of oral tradition in the 10th century. The century was written. This work has the Turkic linguistic characteristics of ancient Anatolia and is written in a simple and fluent language. The work has 72 known volumes. In this study, Istanbul University, Faculty of Letters, Rare Book Library, Nd. Volume 56 of Hamzanâme, registered in 2496, was examined. The purpose of this study is to present a comprehensive presentation of Old Anatolian Turkish vocabulary and grammar, and to present the contribution of the work to Turkish language and Turkish literature. Our research consists of three main parts: analysis, textbooks, and dictionaries. First, the work was transcribed according to transcriptional rules and examined using examples of text based on the rules of spelling and grammar of the PaleoAnatolian-Turkish era. Finally, a comprehensive glossary of text has been created.