Hamza-nâme (48.cilt), inceleme-metin-sözlük
Hamza-nâme (Volume 48) review-text-dictionary
- Tez No: 743049
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hamza-nâme, Hamzavî, 14.yüzyıl, Eski Anadolu Türkçesi, Hamza-nâme, Hamzavî, 14 st century, old Anatolian Turkish
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 366
Özet
14. yüzyılda Ģair Ahmedî‟nin kardeĢi Hamzavî tarafından kaleme alınan Hamza-nâme, sade ve canlı Türk nesrinin en büyük örneklerindendir. Hazreti Hamza‟nın cesareti, savaĢçılığı ve güçlü Ģahsiyeti Hamza-nâme‟nin Türkler arasında ilgiyle okunmasını sağlamıĢtır. Hamza-nâme 72 ciltten oluĢmaktadır. Bu çalıĢmamızda Hamza-nâme‟nin 48. cildi ele alınmıĢtır. Öncelikle metin transkripsiyon harfleriyle latinize edilmiĢ, ardından metnin özeti hazırlanmıĢ ve son olarak da metinde yer alan kelimelerin kapsamlı bir sözlüğü oluĢturulmuĢtur.
Özet (Çeviri)
Hamza-nâme, who was written by Hamzavî, the brother of the poet Ahmedî in the 14 st century, is one of the greatest examples of the simple and vibrant Turkish prose. Hamza's courage, belligerence and strong personality made Hamza-nâme read with interest among the Turks. Hamza-nâme consists of 72 volumes. In this study, Hamza-nâme‟s 48. volume has been dealt with. First the text is latinized with transcription letters, then the text is summarized and finally, a comprehensive dictionary of words in the text has been created.