COVID-19 küresel salgınındaki yaşam tarzı değişikliklerinin premenstrüel semptomlara etkisi ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
The effect of life-style changes in the COVID-19 global epidemic on premenstrual sypmtoms and their relationship to quality of life
- Tez No: 743256
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN AYDIN KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Premenstrüel Sendrom, Yaşam Kalitesi, Pandemi, Covid-19, Premenstrual Syndrome, Quality of Life, Pandemic
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Bu çalışma öğrencilerin Covid-19 küresel salgınındaki yaşam tarzı değişikliklerinin premenstrüel semptomlara olan etkisi ve yaşam kalitesi ile ilişkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve korelasyon desende planlanan araştırma, Ağustos 2021- Mayıs 2022 tarihleri arasında bir kamu üniversitesinin Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde eğitim gören kız öğrenciler ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 336 kız öğrenci oluşturmuştur. Çalışmaya dahil edilen öğrencilere“Kişisel Bilgi Formu”,“Premenstrual Sendrom Ölçeği (PMSÖ)”,“Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Form SF-36”uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamasının 20,4±2,6 (min:18, max:38) olduğu, %63,1'inin gelirinin giderine eşit olduğu, katılım sağlayan öğrencilerin BKI değerleri sorgulandığında %67,6'sının normal kilo aralığında olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin menarş yaşı ortalamasının 12,8±1,2 olduğu ve %80,7'sinin 3-7 gün arası adet gördüğü belirlenmiştir. Ailesinde PMS öyküsü olan öğrenci oranı 38,7 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca %32,4'ünün Covid-19 enfeksiyonu tanısı aldığı, %92,3'ünün Covid-19 hakkında endişeli olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin PMSÖ toplam puanı 147,12±37,41 olarak elde edilmiştir. Öğrencilerin son bir yıldaki iştah, fiziksel hareket, çay-kahve tüketimi, uyku düzeni değişimlerinin hem PMSÖ puanlarını hem de SF-36 alt boyut puanlarını anlamlı olarak farklılaştırdığı belirlenmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin PMSÖ ve SF-36 puan ortalamaları arasında negatif yönlü çok zayıf anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda, öğrencilerin son bir yılda yüksek düzeyde PMS yaşadığı ve PMS semptomlarının öğrencilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was carried out to determine the effect of lifestyle changes in the Covid-19 global epidemic on premenstrual symptoms and their relationship with quality of life. Materials and Methods: The research, which has a descriptive and correlational design, was conducted between August 2021 and September 2021 on female students of the Faculty of Health Sciences of a public university by means of a Google Form questionnaire. The sample of the study consisted of 336 female students.“Personal Information Form”,“Premenstrual Syndrome Scale (PMSS)”,“Quality of Life Scale Short Form SF-36”were applied to the students included in the study. Results: The mean age of the students participating in the study was 20.4±2.6 (min:18, max:38), 63.1% of them had income equal to their expenses, and when the BMI values of the participating students were questioned, 67.6% of them were in the normal weight range. detected. It was determined that the mean age of menarche of the students was 12.8±1.2 and 80.7% of them had periods between 3-7 days. The rate of students with PMS in their family was 38.7. In addition, it was determined that 32.4% of them were diagnosed with Covid-19 infection, and 92.3% were worried about Covid-19. The total PMSS score of the students participating in the study was 147.12±37.41. It was determined that the changes in the students' appetite, physical activity, tea-coffee consumption, and sleep patterns in the last year significantly affected both PMSS scores and SF-36 sub-dimension scores. It was determined that there was a negative and very weak significant relationship between the mean scores of PMSS and SF-36 of the students participating in the study. Conclusion: In line with these results, it can be said that students have experienced high levels of PMS in the last 1 year and PMS symptoms negatively affect students' quality of life.