Plasenta akreata'lı hastaların serumlarında Nrf2-Keap1 yolağı, Sestrin 2 ve oksidatif stresin araştırılması
Investigation of Nrf2-Keap1 pathway, Sestrin 2 and oxidative stress in serum of patients with plasenta acreata
- Tez No: 743754
 - Danışmanlar: PROF. DR. SEYİTHAN TAYSI
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Biyokimya, Biochemistry
 - Anahtar Kelimeler: Plasenta akreata spektrum, oksidatif stres, Nrf2-Keap1 yolağı, Sestrin2, Placenta accreta spectrum, oxidative stress, Nrf2-Keap1 pathway, Sestrin2
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Plasenta akreata spektrumu (PAS), plasenta akreata, inkreata ve perkreata olmak üzere plasentanın uterus myometriumuna patolojik yapışmasını ifade eden, sezaryen oranlarında artış ile birlikte insidansı artış gösteren maternal kanama, histerektomi ve ölüm gibi risklere sahip bir önemli bir hastalık grubudur. PAS'taki artmış anjiyogenezin oksidan ve antioksidan mekanizmalar arasındaki bir dengesizlikle ilişkili olabileceği hipotezine dayanarak plasenta akreatalı gebelerde maternal serum Nrf2-Keap-1 yolağı, sestrin-2 ve bazı oksidan/antioksidan sistem parametrelerinin düzeylerini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğine başvuran 38 plasenta perkreata, 3 plasenta inkreata ve 16 plasenta akreata hastası olmak üzere 57 PAS hastası ve 26 sağlıklı gebe çalışmaya dahil edildi. Serum Sestrin 2, Nrf2, Keap1, GSK-3ß, MDA-LDL, SOD ve GSH-Px değerleri Gaziantep Üniversitesi Biyokimya Laboratuvarında yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan PAS ve kontrol grubu arasında yapılan karşılaştırmada Nrf2, Keap1, GSK-3ß, MDA-LDL seviyeleri, SOD ve GSH-Px aktiviteleri hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklıydı. Hasta grubunda MDA-LDL değerleri yüksek tespit edilirken, Nrf2, Keap1, GSK-3ß seviyeleri, SOD ve GSH-Px aktiviteleri kontrol grubunda anlamlı derecede yükseklik vardı. Sestrin 2 değerleri hasta grubunun değerlerinden sayısal olarak yüksek olsa da istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ayrıca invazyon derecesine göre gruplandırdığımızda Nrf2 seviyesinin daha düşük Keap1 seviyesinin daha yüksek olduğunu tespit ettik. Sonuç: Sonuç olarak PAS bozukluğunda oksidan/antioksidan dengenin oksidatif stres artışı yönünde bozulduğunu tespit ettik ve plasental invazyon derecesinin tayininde Nrf2 ve Keap1 parametrelerinin faydalı olabileceğini düşündük. PAS etyopatogenezinde ve invazyon derecesinin tespitinde oksidatif stresin rolünü ortaya koyacak daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Placenta accreta spectrum is an important disease group with risks such as maternal bleeding, hysterectomy and death, which expresses the pathological adhesion of the placenta to the uterine myometrium, including placenta accreta, increta and percreta. Based on the hypothesis that increased angiogenesis in PAS may be related to an imbalance between oxidant and antioxidant mechanisms, we aimed to investigate the levels of maternal serum Nrf2-Keap-1 pathway, sestrin-2 and some oxidant/antioxidant system parameters in pregnant women with placenta accreta. Method: 57 PAS patients, including 38 placenta percreta, 3 placenta increta and 16 placenta accreta patients, who applied to Gaziantep University Hospital Gynecology and Obstetrics outpatient clinic, and 26 healthy pregnant women were included in the study. Serum Sestrin 2, Nrf2, Keap1, GSK-3ß, MDA-LDL, SOD and GSH-Px values were performed in Gaziantep University Biochemistry Laboratory. Results: Nrf2, Keap1, GSK-3ß, MDA-LDL levels, SOD and GSH-Px activities were statistically significantly different in the patient group compared to the control group in the comparison made between the PAS participating in the study and the control group. While MDA-LDL values were found to be high in the patient group, Nrf2, Keap1, GSK-3ß levels, SOD and GSH-Px activities were significantly higher in the control group. Although Sestrin 2 values were numerically higher than the values of the patient group, they were not statistically significant. In addition, when we grouped them according to the degree of invasion, we found that the Nrf2 level was lower and the Keap1 level was higher. Conclusion: As a result, we determined that the oxidant/antioxidant balance was impaired in the direction of increased oxidative stress in PAS disorder and we thought that Nrf2 and Keap1 parameters could be useful in determining the degree of placental invasion. There is a need for more extensive studies to reveal the role of oxidative stress in the etiopathogenesis of PAS and in determining the degree of invasion.