COVID-19 pandemisinde üreme çağındaki kadınların fiziksel aktivite düzeyi ve egzersiz güdülenmesi ile stres ve iyilik hali arasındaki ilişki
Physical activity of women of reproductive age in the COVID-19 pandemic the relationship between level and exercise motivation and stress and wellness
- Tez No: 743813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DAŞIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Spor, Nursing, Obstetrics and Gynecology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, egzersiz, üreme çağındaki kadınlar, kadın sağlığı, ruhsal iyilik hali, stres, COVİD-19 Pandemisi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, COVİD-19 pandemisi sırasında üreme çağındaki (18-49yaş) kadınların FA düzeyi ve egzersiz güdülenmesi ile stres ve iyilik hali arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Araştırma, kesitsel ve analitik tiptedir. Mayıs- Kasım 2021 tarihleri arasında üreme çağındaki 486 katılımcı ile çevrimiçi anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında“Bireysel Tanıtım Formu”,“Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler Ölçeği-2”,“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form”,“Algılanan Stres Ölçeği-10”ve“Ruh Sağlığı Sürekliliği Kısa Formu”kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 31.96±7.04/yıl, beden kitle indeksi ortalaması 26.33±6.36 olarak saptanmıştır. Her 10 kadından birinin yeterli fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu ve egzersiz güdülenmesinin düşük olduğu saptanmıştır. Yaş, BKI ve çocuk sayısının egzersiz güdülenmesini azalttığı saptanmıştır. Stres algısı orta düzeyde saptanmış gelir ve sağlık algısı kötü olan bireylerin stres seviyesinin arttığı görülmektedir. İyilik hali orta düzeyde saptanmış, düşük eğitim düzeyi ve kötü gelir algısının iyilik halini azalttığı görülmektedir. Sigara içmeyen kadınların iyilik hali daha yüksektir. Sonuç: Fiziksel aktivite düzeyindeki artış iyilik halini olumlu etkilemektedir. Kadınlara fiziksel aktivitenin artırılması konusunda danışmanlık yapılmalı ve stres ve iyilik hali üzerine olumlu etkileri anlatılmalıdır. Üreme çağındaki kadınların egzersiz güdülenmesi düşük bulunmuştur ve kadınlarda güdülenmeyi artırıcı aktivite ve uygulamalar teşvik edilmeli, uygulanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Effect of Physical Activity of Women in Reproductive Age on Stress and Well-Being in COVID-19 Pandemic Objective: The aim of this study is to determine the relationship between the FA level and exercise motivation of women of reproductive age (18-49 years) and stress and well-being during the COVID-19 pandemic. Methods: The research is of cross-sectional and analytical type. It was conducted by applying an online questionnaire with 486 participants of reproductive age between May and November 2021.“Individual Introduction Form”,“Behavioral Regulations in Exercise-2”,“International Physical Activity Questionnaire Short Form”,“Perceived Stress Scale-10”and“Mental Health Continuity Short Form”were used to collect research data. Findings: According to the study, the mean age was found to be 31.96±7.0 years, 26.33±6.36 years. It's enough out of every 10 women, it's said to have efficacy and low motivation. Try starting exercise for age, BMI and child. It is thought to be a stress perception with a moderate perception of stress and a poor perception of health. His well-being was found to be moderate, and it is seen how his perception is at low and bad levels. The well-being of non-smokers is higher. Conclusion: The increase in the intensity and level of physical activity positively affects well-being. Women should be counseled about increasing physical activity and its positive effects on stress and well-being should be explained. The exercise motivation of women of reproductive age was found to be low, and activities and practices that increase motivation in women should be encouraged and applied. Keys words: Physical activity, exercise, reproductive-age; women health, mental well-being,stress, COVID-19