Kemoterapi ekstravazasyonu ve yönetimi hakkında hemşire bilgi düzeyi ölçümü
- Tez No: 743821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN SALİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: kemoterapi ekstravazasyonu, hemşire, bilgi düzeyi, hematoloji, onkoloji, chemotherapy extravasation, nurse, knowledge level, hematology, oncology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Kemoterapi ekstravazasyonu hastanın hastanede kalma süresini uzatıp, tedavi süre ve sürecini olumsuz etkileyen bir durum olduğu için; bu konuda onkoloji ve hematolojide çalışan hemşirelerin bilgi düzeylerini değerlendirmek amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma kemoterapi ekstravazasyonu ve yönetimi hakkında hemşire bilgi düzeyi ölçümünün belirlenmesi amacı ile yapılmış tanımlayıcı anket çalışmasıdır. Araştırma, etik kurul ve kurum izinleri alındıktan sonra Haziran 2020 – Aralık 2020 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yürütüldü. Araştırmanın evrenini onkoloji ve hematoloji alanında çalışan 100 hemşire oluşturdu. Hemşirelerin tanımlayıcı özellikleri ile kemoterapi ekstravazasyonu ve yönetimi hakkında bilgi düzeyleri analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya katılan 100 hemşirenin ortanca yaş değeri 29 (21-54) yıldır. Hemşirelerin %4'ü meslek lisesi, %4'ü ön lisans, %83'ü lisans ve %9'u yüksek lisans mezunudur. Hemşirelerin meslekteki çalışma süreleri ortanca değeri 72 (1-392), onkoloji/hematoloji alanında çalışma süreleri ortanca değeri 48 (1-372) aydır. Verilen toplam ortanca doğru yanıt sayısı 9 (1-19) idi. Hemşirelerin %37'si temel, %55'i orta, %8'i ileri bilgi düzeyine sahipti. Temel bilgi düzeyine sahip hemşireler ile ileri bilgi düzeyine sahip hemşireler arasında yaş, meslekteki çalışma süreleri ve onkoloji/hematoloji alanında ki çalışma sürelerine göre anlamlı fark bulundu (p0,05). Sonuç: Hemşirelerin sadece %8'i ileri düzey bilgi sahibidir. Temel ve orta düzey bilgi sahibi olan hemşirelerin, kemoterapi ekstravazasyonu ve yönetimi hakkında bilgilerini geliştirmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the knowledge levels of nurses working in oncology and hematology; because chemotherapy extravasation is a condition that prolongs the hospital stay of the patient and extravasation has negatively affects the treatment time and treatment process. Method: This study is a descriptive survey study conducted with aim of determining the nurse's knowledge level about chemotherapy extravasation and management. The research was carried out at Akdeniz University Medical Faculty Hospital between June 2020-December 2020, after obtaining ethical committee and institutional permissions. The population of the study consisted of 100 nurses working in oncology and hematology departments. The descriptive characteristics of the nurses and their level of knowledge about chemotherapy extravasation and management were analyzed. Results: The median age of 100 nurses participating in the study was 29 (21-54) years. 4% of the nurses graduated from vocational high school, 4% of them associate degree, 83% of them undergraduate and 9% of them graduate. The median working experiences of nurses in the profession is 72 (1-392), and the median working experiences in the oncology/hematology department is 48 (1-372) months. The median number of correct answers given to the questions was 9 (1-19). 37% of the nurses had basic knowledge, 55% had intermediate and 8% had advanced knowledge. A significant difference was found between nurses with basic knowledge and nurses with advanced knowledge according to age, working hours in the profession and working time in the oncology/hematology department (p0.05). Conclusion: Only 8% of nurses have advanced knowledge. Nurses who have basic and intermediate knowledge need to improve their knowledge about chemotherapy extravasation and management.