Diyarbakır il merkezinde hava kalitesi ölçümleri ve meteorolojik veriler ile hastane polikliniklerine yapılan başvurular arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between air quality measurements and meteorological data and applications to hospital polyclinics in di̇yarbakir provincial center
- Tez No: 743865
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: PM10, SO2, hastane başvuruları, meteoroloji, PM10, SO2, hospital admissions, meteorology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız 2019 yılında Diyarbakır il merkezindeki meteorolojik ölçümler, hava kalitesi ölçümleri ve aynı yıl içinde solunum sistemi ve kardiyovasküler sistem hastalıkları nedeniyle hastanelere yapılan başvuru sayılarının birbiriyle ilişkili olup olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı ve korelasyonel tiptedir. PM10 ve SO2 ölçüm sonuçları T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın havaizleme.gov.tr internet sitesinden alınmıştır. Meteorolojik parametrelerin ölçüm sonuçları Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü'nden talep edilmiştir. Diyarbakır il merkezindeki 4 kamu hastanesinin kayıtlarından ilgili ICD-10 tanı kodlarını almış başvuru sayıları belirlenerek araştırmaya dahil edilmiştir. Hastane başvuru sayıları, hava kalitesi parametreleri ve meteorolojik parametreler arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: KOAH, astım ve akut miyokard infarktüsü nedeniyle hastanelere yapılmış başvuru sayıları ile SO2 ölçümleri arasında pozitif yönde ilişki bulunurken, PM10 ile hastalık başvuru sayıları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Solunum ve kardiyovasküler sistem hastalıkları nedenli hastane başvuruları ile ortalama basınç ve bağıl nem arasında pozitif, ortalama sıcaklık ile negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edildi. KOAH ve astım nedenli hastane başvuru sayıları ile ortalama rüzgar hızı arasındaki ilişki negatif yönde ve anlamlıydı. SO2 ile ortalama basınç arasında pozitif, ortalama rüzgar hızı ve sıcaklık arasında negatif yönlü korelasyon saptandı. Sonuç: SO2 ölçümlerinin aylık ortalaması ile KOAH, astım ve akut miyokard infarktüsü tanısıyla yapılan hastane başvurularının aylık ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonel ilişki saptanmıştır
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, our aim is to examine whether meteorological measurements, air quality measurements in Diyarbakır city center in 2019 and the number of admissions to hospitals due to respiratory system and cardiovascular system diseases in the same year are related to each other. Materials and Method: The research is descriptive and correlational. PM10 and SO2 measurement results T.C. Retrieved from the website of the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change havaizleme.gov.tr. The measurement results of meteorological parameters were requested from the 15th Regional Directorate of the General Directorate of Meteorology of the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change. The number of applications that received the relevant ICD-10 diagnosis codes from the records of 4 public hospitals in Diyarbakır city center were determined and included in the study.. Correlation analyzes were performed to determine the relationship between the number of hospital admissions, air quality parameters and meteorological parameters. Results: While there was a positive correlation between the number of admissions to hospitals due to COPD, asthma and acute myocardial infarction and SO2 measurements, no significant correlation was found between PM10 and the number of admissions to the disease. A statistically significant relationship was found between hospital admissions due to respiratory and cardiovascular system diseases and mean pressure and relative humidity, and a statistically significant relationship was found between mean temperature and negative direction. The relationship between the number of hospital admissions due to COPD and asthma and the mean wind speed was negative and significant. There was a positive correlation between SO2 and mean pressure, and a negative correlation between mean wind speed and temperature. Conclusion: A statistically significant correlation was found between the monthly average of SO2 measurements and the monthly averages of hospital admissions with the diagnosis of COPD, asthma and acute myocardial infarction.