67 numaralı Mühimme Defterinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi (1-118)
Transciption and evaluation of Muhimme register number (1-118)
- Tez No: 744102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFİYE KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Divân-ı Hümâyûn, Mühimme Defterleri, III. Murad, Eşkıyalık, Bürokrasi, Dıvan-ı Humayun, Muhimme Registers, III. Murad, Banditry, Bureaucracy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Osmanlı Devleti'nin yönetim organı görevini üstlenen Divân-ı Hümâyûn, Osmanlı merkez teşkilatı içerisindeki en önemli kuruluştu. Devletin dâhili ve harici işleri Divân-ı Hümâyûn'da görüşülüp karara bağlanırdı. Mühimme Defterleri, Divân-ı Hümâyûn'da görüşülüp alınan kararların önemli olanları için yazılan ferman ve namelerin kaydedilmeleriyle ortaya çıkmış bir defter serisidir. Dolayısıyla Divân-ı Hümâyûn'a intikal eden siyasi, idari, iktisadi ve kültürel olaylara ışık tutacak nitelikte pek çok bilgiyi bu defterlerde bulmak mümkündür. Transkripsiyon ve değerlendirmesini yaptığımız 67 numaralı Mühimme Defteri, III. Murad döneminin 1590-1591 yıllarındaki olaylarını ihtiva etmektedir. Defterin ağırlıklı konularını eşkıyalık faaliyetleri oluştursa da zahire ve asker temini, kasaplık, vakıf eserlerinin tamir ve inşası, tayinler ve tımar tevcihi gibi pek çok konu yelpazasine sahiptir. Bu çalışmada; Mühimme Defterleri hakkında genel bilgiler verilmiş, incelenen defterin şekil özellikleri, transkripsiyonu ve hükümlerin kısa özetleri yapılmış, muhtevasındaki olaylar tahlil edilip, dönemin diğer kaynaklarıyla birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Divân-ı Hümâyûn, highest governing body of the Ottoman State, was the most important institution within the Ottoman central organization. The internal and external affairs of the state were discussed and decided in the Divân-ı Hümâyûn. Mühimme Notebooks is a series of notebooks that emerged by recording the edicts and names written for the important decisions that were discussed and taken in the Divan-ı Hümâyûn. Therefore, it is possible to find a lot of information in these notebooks that will shed light on the political, administrative, economic and cultural events that were transferred to the Divan-ı Hümâyûn. Mühimme Book numbered 67, which we have transcribed and evaluated includes the eventsof the Murad III period in the years 1589-1591. Although banditry activities are the mainsubjects of the notebook, it has a wide range of subjects such as the supply ofgrain andsoldiers, butchery, repair and construction of foundation works, appointments and timarallocation. In this study; General information about the Mühimme Notebooks was given, thehape features, transcription and brief summaries of the provisions of the examined notebook were made, and the events in its content were analyzed and evaluated together with othersources of the period.