Trakya Üniversitesi'nin merkez ilçedeki birimlerinde çalışan personelin sağlık okuryazarlığı düzeyleri ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişki
The relationship between health literacy levels and healthy lifestyle behaviors of staff working in the central district units of Trakya University
- Tez No: 744518
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP EKUKLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, sağlıklı yaşam biçimi davranışları, üniversite personeli, Edirne, Health literacy, Healthy lifestyle behaviors, university personnel, Edirne
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Araştırmamız 2021-2022 eğitim-öğretim yılında, Trakya Üniversitesi'nin Edirne Merkez İlçedeki birimlerinde çalışan personelinin sağlık okuryazarlığı düzeyleri ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmamız tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olup, Mart 2021- Eylül 2021 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi'nin Edirne Merkez İlçedeki birimlerinde yapılmıştır. Veri toplama işlemi literatürden yararlanılarak geliştirilen 27 soru, Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği' ne ait 32 soru ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II 'ye ait 52 soru olmak üzere toplam 111 sorudan oluşan anket formu ile gerçekleştirilmiştir. Trakya Üniversitesi'nin Edirne Merkez İlçedeki birimlerinde çalışan personelinin %18,1'i yetersiz sağlık okuryazarı, % 41,8'i sorunlu-sınırlı sağlık okuryazarı, %30,2'si yeterli sağlık okuryazarı, % 9,9'u mükemmel sağlık okuryazarı olarak tespit edilmiştir. Araştırmamızda katılımcıların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II den alınabilecek en yüksek puan olan 208 üzerinden aldıkları ortalama puan 126,9 ± 17,5 tir. Ölçekten alınan en düşük puan 74, en yüksek puan ise 175' tir. Alt ölçekler içerisinde en yüksek puan kişilerarası ilişki ve manevi gelişim alt ölçeklerinden alınmış olup en düşük puan ise egzersiz alt ölçeğinden alınmıştır. Sağlık okuryazarlığı ile sağlıklı yaşam biçimi davranışları arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Sağlık düzeyinin ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının yükseltilmesi için toplumun farklı kesimlerinde sağlık okuryazarlığı düzeyi ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları araştırılarak durum tespiti yapılmalı ve düzeylerinin yükseltilmesi için gereken çalışmalar desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to determine the relationship between the health literacy levels and healthy lifestyle behaviors of the personnel working in the units of Trakya University in Edirne Central District in the 2021-2022 academic year. Our study is descriptive and cross-sectional, and it was carried out between March 2021 and September 2021 in the units of Trakya University in Edirne Central District. A questionnaire consisting of 111 questions in total, including 27 questions developed using the literature, 32 questions from the Turkish Health Literacy Scale and 52 questions from the Healthy Lifestyle Behaviors Scale II were applied to participants for data collection. Inadequate health literacy level was found in 18,1%,problematic-limited health literacy level in 41,8%, sufficient health literacy level in 30,2% and excellent health literacy level in 9,9% of Trakya University personnel working in Edirne Central District. The highest score that can be obtained from the Healthy Lifestyle Behaviors Scale II was 208 and the average score of the participants in our study was 126.9 ± 17.5. The lowest score obtained from the scale in our study was 74 and the highest score was 175. Among the subscales, the highest score was obtained from the interpersonal relationship and spiritual development subscales, and the lowest score was obtained from the exercise subscale. A positive relationship was found between health literacy and healthy lifestyle behaviors. In order to increase the level of health and healthy lifestyle behaviors,the importance of the subject should be emphasized by investigating the level of health literacy and healthy lifestyle behaviors in different segments of the society and necessary comprehensive studies should be conducted to increase the levels of health literacy in the public.