Sekiz haftalık temel cimnastik antrenmanının üniversite öğrencilerinin sıçrama, denge ve yılmazlık düzeylerine etkisi
The effect of eight-week basic gymnastics training on jumping, balance and resilience levels in university students
  1. Tez No: 744626
  2. Yazar: YUSUF AKBULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY ÖKTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Cimnastik, denge, sıçrama, yılmazlık, Gymnastics, balance, jumping, resilience
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu araştırmanın amacı; sekiz haftalık temel cimnastik antrenmanının üniversite öğrencilerinin sıçrama, denge ve yılmazlık düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Araştırma grubunu oluşturan 32 katılımcının, 16'sı (%50) kadın ve 16'sı (%50) erkektir. Katılımcıların yaş ortalamaları ise 21,65±1,33 olarak belirlenmiştir. Katılımcılar yansız atama yöntemi uygulanarak deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Grupların belirlenmesinin akabinde her iki gruba da ön test ölçümleri uygulanmıştır. Ön test ölçümlerinin tamamlanmasının ardından 8 hafta boyunca deney grubuna antrenman programı haftada 3 gün 60 dakika düzenli olarak uygulanmıştır. Kontrol grubu ise ön test uygulamasının ardından 8 hafta boyunca herhangi bir deneysel uygulamaya tabi tutulmamıştır. 8 haftalık sürecin tamamlanmasının akabinde her iki gruptan da son test ölçümleri alınmış ve çalışma sonlandırılmıştır. Veri toplama amacı ile yıldız denge testi, y dinamik denge testi, dikey sıçrama, durarak uzun atlama testi ve yılmazlık ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde ve frekans dağılımları, Mann-Whitney U ve Wilcoxon İşaretli-Sıralar Testleri uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yıldız dominant, yıldız nondominant, durarak uzun atlama, ybalance dominant, ybalance nondominant ve yılmazlık toplam puan değişkenlerine ilişkin deney grubunun ön-test ve son-test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilirken, kontrol grubunun ön-test ve son-test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca dikey sıçrama değişkenine ilişkin deney ve kontrol gruplarının ön-test ve son-test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, temel cimnastik antrenmanının bireylerin, denge, sıçrama ve yılmazlık parametreleri üzerinde etkili olacağı söylenebilir. Bu doğrultuda bireylerin denge, durarak uzun atlama ve yılmazlık düzeylerinin geliştirilmesi için temel cimnastik antrenmanlarının uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to examine the effect of eight-week basic gymnastics training on jumping, balance and resilience levels of university students. Of the 32 participants that make up the research group, 16 (50%) are female and 16 (50%) are male. The mean age of the participants was determined as 21.65±1.33. Participants were divided into experimental and control groups by applying the unbiased assignment method. After determining the groups, pre-test measurements were applied to both groups. After the completion of the pre-test measurements, the training program was applied to the experimental group for 60 minutes, 3 days a week, for 8 weeks. The control group, on the other hand, was not subjected to any experimental application for 8 weeks after the pre-test application. After the completion of the 8-week process, post-test measurements were taken from both groups and the study was terminated. Star balance test, y dynamic balance test, vertical jump, standing long jump test and resilience scale were used for data collection. Percentage and frequency distributions, Mann-Whitney U and Wilcoxon Signed-Ranks Tests were used in the analysis of the data. According to the results of the research, there was a statistically significant difference between the pre-test and post-test values of the experimental group regarding the star dominant, star nondominant, standing long jump, ybalance dominant, ybalance nondominant and resilience total score variables, while the control group's pre-test and post-test values were statistically different. It was determined that there was no statistically significant difference between the test values. In addition, it was determined that there was no statistically significant difference between the pre-test and post-test values of the experimental and control groups regarding the vertical jump variable. As a result, it can be said that basic gymnastics training will be effective on individuals' balance, jumping and resilience parameters. In this direction, it is recommended to apply basic gymnastics training to improve the balance, standing long jump and resilience levels of individuals.