İbnü'z-Zâğûnî'nin tefsir anlayışının mukayeseli olarak incelenmesi
Examination of tafsîr understanding of Ibn al-Zâghûni as comparative
  1. Tez No: 744625
  2. Yazar: FATİH LENGERLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN HALİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, İbnü'z-Zâğûnî, Ulûmu'l-Kur'ân, Yorum, Qur'an, Tafsîr, Ibn al-Zâghûni, Ulûm al-Qur'an, Exegesis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kur'ân-ı Kerîm'i anlama gayreti, Kur'ân'ın nüzulünden itibaren günümüze kadar gelmiş bir olgudur. Bu olguya katkı sağlama bağlamında her dönemde çeşitli tefsirler kaleme alınmıştır. Kur'ân'ı anlamak isteyen okuyucular da öncelikle bu tefsirlere müracaat etmiş, böylelikle Kur'ân'ı anlamaya çalışmışlardır. Belirttiğimiz bu olguya binaen hicri 6-7. yüzyıl civarlarında yaşamış olan İbnü'zZâğûnî de bu alanda kendi görüşlerini ortaya koymuştur. Ancak onun tefsir alanında müstakil bir eseri bulunmamaktadır. Onun tefsire dair görüşlerini öğrencisi İbnü'lCevzî'nin Zâdü'l-Mesir adlı tefsirinde görmekteyiz. Onun bu eserde her âyet için yorumu bulunmamakta, sadece belli âyetlerde bulunmaktadır. Bu çalışmada İbnü'zZâğûnî'nin bu eserdeki bazı görüşlerini ele almaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
The effort to understand the Holy Qur'an has been made since the beginning of the Qur'an it is a phenomenon that has come down to the present day. In the contex of contributing to this phenomenon various exegesis have been written in each period. Who wants to understand the Qur'an reader have also applied to these exegesis first, thus, they tried to understand the Qur'an. Based on this phenomenon, which we have mentioned, Hijri 6-7. who has lived around the century Ibn al-Zaghûnî also expressed his on views in this field. But there is no distanced tafsir of him. We can see his views on exegesis in the exegesis of Ibn al-Jawzî's tafsir called Zâdu'l-Mesir –Ibn Jawzî is student of Ibn al-Zaghûni-. He does not have opinions on every verse in this work, only it is found in certain verses. In this study, some of Ibn al-Zaghûnî's opinions in this book, we will try to consider.