Siyasal iletişim ve basın ekonomisi üzerine bir inceleme: 1980'den günümüze Türk medyasının yapısal dönüşümü
A study on political communication and the press economy: The structural transformation of Turkish media from 1980 to the present
- Tez No: 744765
 - Danışmanlar: PROF. DR. ARZU KİHTİR
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
 - Anahtar Kelimeler: Political Communication, Media Economy, Media Monopolization, Media in Turkey
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 199
Özet
20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan siyasal iletişim, günümüzde dijital kanalları gelişimi ile şekil değiştirmiştir. Geçmişte büyük ölçüde kitle iletişim araçlarına bağımlı durumda olan siyasal iletişim çalışmaları, sosyal medya başta olmak üzere yeni medya araçları sayesinde çok daha geniş kitlelere, çok daha ekonomik şekilde ulaşır hale gelmiştir. Bu durum özellikle medyanın yapısal dönüşümü ile beraber tekelleşmenin egemen hale geldiği ve siyasetin medya üzerindeki etkisinin yoğun olduğu ülkeler açısından büyük öneme sahiptir. Çünkü medyanın iktidarın etkisinde olduğu durumlarda, yeni iletişim kanalları siyasal partilerin siyasal iletişim çalışmalarını kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte medya ekonomisi açısından reklam gelirlerinin iktidara yakın medya organlarına gitmesi açısından da değerlendirildiğinde, siyasal iletişimin değişen yapısının incelenmesi büyük öneme sahip olmuştur. Çalışma kapsamında da bu yönde bir değerlendirme ile Türkiye'deki değişen medya yapısı ve bunun siyasal iletişime yansıması değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Political communication, which emerged in the second half of the 20th century, has changed shape with the development of digital channels today. Political communication studies, which were largely dependent on mass media in the past, have become much more affordable to reach wider masses thanks to new media tools, especially social media. This situation is of great importance especially in countries where monopolization has become dominant with the structural transformation of the media and where the influence of politics on the media is intense. Because when the media is under the influence of the government, new communication channels facilitate the political communication activities of political parties. However, in terms of media economy, when the advertising revenues are evaluated in terms of going to media organs close to the government, it has been of great importance to examine the changing structure of political communication. Within the scope of the study, with an evaluation in this direction, the changing media structure in Turkey and its reflection on political communication were tried to be evaluated.