Sinyal yönetim tekniklerinin ardışık iki kavşaktan oluşan ağ parçasının performansı üzerindeki etkisinin benzetim modeli ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of signal management techniques on the performance of a network part consisting of two consecutive junctions with a simulation mode
  1. Tez No: 744821
  2. Yazar: ABDULLAH ERDEM BOZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ulaşım planlaması, trafik mühendisliği, trafik benzetim modelleri, kalibrasyon ve doğrulama, Transportation planning, traffic engineering, traffic simulation models, calibration and validation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Trafik verisi sağlayıcılarının yürüttüğü çalışmalar gösteriyor ki insanlar gündelik hayatlarında trafikte çok ciddi zaman kayıpları yaşamaktalar. Yapısal olarak kemikleşmiş şehirlerde bu sorunun yeni yollar ve sistemler inşa ederek aşılması ve yerinde denemelerin yapılması her zaman mümkün değildir. Bu durumda uygulanabilirliği en yüksek olan çözümler trafik sıkışıklıklarının yoğun olarak yaşandığı kesişim noktalarında sistemin verimini ve güvenliği arttırmak için kullanılmakta olan sinyalizasyon sistemlerinde yapılacak olan iyileştirilmelerdir. Günümüz teknolojisinin sağladığı olanaklarla anlık trafik durumunu inceleyip bu girdiler ile yoğunluğu minimize edebilecek otomasyon modelleri oluşturmak mümkündür. Bu çalışmada Denizli şehrinde yer alan ve bir aylık trafik verileri bulunan bir ağ parçasının PTV VISSIM isimli mikro simülasyon yazılımı kullanılarak benzetimi yapılmıştır. Oluşturulan modelin alternatif arayışlarında kıyas noktası olarak kullanılabilmesi için gözlem verilerine kabul edilebilir oranda benzerlik göstermesi gerekmektedir. Bu gerekliliğin sağlanması için sürücülerin fiziki ve psikolojik davranışlarının taklit edilmesini sağlayan model parametreleri ile yapılan ince ayarlarla kalibrasyon işlemi gerçekleştirilmiş ve ardından alternatif sistemler tasarlanarak seyahat sürelerini, yakıt tüketimini ve araçların sebep olduğu zararlı gaz emisyonlarını minimize eden çözümler aranmıştır. Bu bağlamda sabit süreli (fixed time) ve dinamik (actuated) sinyal yönetim teknikleri modellenmiştir. Yapılan araştırma göstermiştir ki yeni yolların inşa edilmesine gerek duyulmadan mevcut ağın performansını ciddi oranda arttıracak ve dolayısıyla hem bireysel hem de toplumsal ölçekte faydalar sağlayacak yeni bir sinyalizasyon sistemi kurulması mümkündür.
Özet (Çeviri)
Studies conducted by traffic data providers show that people suffer from serious loss of time in traffic in their daily lives. In structurally ossified cities, it is not always possible to overcome this problem by constructing new roads and systems and to carry out on-site trials. In this case, the solutions with the highest applicability are the improvements to be made in the signaling systems used to increase the efficiency and safety of the system at the intersections where traffic jams are intense. With the opportunities provided by today's technology, it is possible to create automated models which analyze the instant traffic conditions can minimize the density with these inputs. In this study, a network segment in Denizli with one month's traffic data was simulated using micro simulation software called PTV VISSIM. In order for the created model to be used as a benchmark in the search for alternative systems, it should show an acceptable similarity to the observed data. In order to meet this requirement, the calibration process was carried out with fine tuning of the model parameters that enable the imitation of the physical and psychological behaviors of the drivers, and then alternative systems were designed. Once the models of real-life conditions and alternative scenarios are generated, solutions were sought that minimized the travel times, fuel consumption and harmful gas emissions caused by the vehicles. In this context, fixed time and actuated signal management techniques are modeled. The research has shown that it is possible to install a new signaling system that will significantly increase the performance of the existing network without the need to build new roads and thus provide benefits on both individual and communal scale.