Türkiye'de kadın hareketleri ve İslami düşünceye mensup kadınların feminizme yaklaşımı
Women's movements in Turkey and Islamic women approach to feminism
  1. Tez No: 744833
  2. Yazar: GÜLŞAH BİLEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET İŞLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, İslamcı feminizm, Kadın Hareketleri, Modernleşme, Feminism, Islamist Feminism, Women's Movements, Modernization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Osmanlı Devleti'nin eski gücüne kavuşmak umuduyla yüzünü Avrupa'ya çevirdiği modernleşme süreci, kültürel alanda Batı taklitçiliğini getirmiş, Osmanlı erkekleri kadar kadınlar da bu süreçten etkilenmiştir. Fransız İhtilali sonunda Avrupa'daki yaşantılarına isyan eden kadınlar, kadın hareketlerini başlatmış ve bu hareketler Osmanlı kadınlarına da tesir etmiştir. Bu hareketlerin etkisi ile Osmanlı kadınları İslam'daki yerlerini sorgulamaya başlamış ve Osmanlı'da kadın hareketleri ortaya çıkmıştır. II. Meşrutiyet dönemi ile belirginleşen bu tavır Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla daha görünür hale gelmiş, Batıyı taklit ile modernleşen kadınlar feminist bir kesim meydana getirmiştir. 1980'li yıllarda kamusal alanda görünür olmaya başlayan“İslamcı Kadınlar”ile birlikte“İslamcı feminizm”kavramı gündeme gelmiştir. Bu doğrultuda feminist harekete yakın duran veya feminizmin İslam ile asla bağdaşmadığını savunan farklı tutumlar gelişmiştir. Çalışma esas itibariyle Türkiye'de kadın hareketlerine, bakış açılarını İslam'a dayandıran kadın düşünürlerin feminizme ve bu düşüncenin ortaya çıkardığı kavram, tanım ve olaylara yaklaşımını ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
The modernization process, in which the Ottoman Empire turned its face to Europe with the hope of regaining its former power, brought Western imitation in the cultural field, and women as well as Ottoman men were affected by this process. At the end of the French Revolution, women who rebelled against their lives in Europe started women's movements and these movements also affected Ottoman women. With the influence of these movements, Ottoman women began to question their place in Islam and women's movements emerged in the Ottoman Empire. This attitude, which became evident with the II. Constitutional Era, became more visible with the establishment of the Republic of Turkey, and women imitating the West created a feminist segment. The concept of“Islamic Feminism”appeared with“Islamic Women”, which began to be visible in the public sphere in the 1980s. In line with this, different attitudes have emerged that are close to the feminist movement and argue that feminism is never compatible with Islam. The present study fundamentally deals with women's movements in Turkey, the approach of women thinkers who base their perspectives on Islam, to feminism and the concepts, definitions and events revealed by this thought.