Lüleburgaz (Kırklareli) kent yerleşim yeri zeminlerinin sıvılaşma potansiyeli ve taşıma gücüne etkisi
He effect of Luleburgaz (Kırklareli) urban residential soils on liquefied potential and liquid strength
  1. Tez No: 744931
  2. Yazar: ADEM AĞDAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM FEDA ARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lüleburgaz, Geopro, Geoteknik, Taşıma gücü, Sıvılaşma potansiyeli, Oturma miktarı, Lüleburgaz, Geopro, Geotechnical, Bearing capacity, Liquefaction potential, Settlement amount
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmanın inceleme alanı Kırklareli İli Lüleburgaz İlçesi'dir. Lüleburgaz ilçesi sınırlarında bulunan 125 adet sondaj loglarından, 32 adet sondaj logu verisi kullanılmıştır. Geopro programı ile analiz yapılıp zemin taşıma gücü, sıvılaşma potansiyeli ve taşıma gücü değerleri elde edilmiş ve tablo haline getirilerek sonuçlar üst üste getirilip birbirleri ile ilişkisi ele alınmıştır. Elde edilen analizler ve tasarlanan bir yapı sonrasında aynı inşaat Lüleburgaz ilçe sınırlarında hangi farklı sonuçları verecek ve sıvılaşan zeminlerde taşıma gücü ve oturma miktarları nasıl değişiyor tarafımızca değerlendirilmiştir. Lüleburgaz zeminlerinden alınan 32 adet sondaj verisinden taşıma gücü değerleri 0-75 (t/m2) aralığında 11 adet, 75-150 (t/m2) aralığında 5 adet, 225-300 (t/m2) arasında 13 adet ve 300 (t/m2) üzerinde 3 adet taşıma gücü değeri elde edilmiştir. Sıvılaşma potansiyeli 32 adet sondaj kuyusundan 5 tanesinde sıvılaşma potansiyeli olduğu saptanmıştır. Oturma miktarı sonuçları 0-2,5 (cm) aralığında 19 adet, 2,5-5 (cm) aralığında 10 adet, 5-7,5 (cm) aralığında ise 3 adet olarak sonuç elde edilmiştir. Elde ettiğimiz taşıma gücü, sıvılaşma potansiyeli ve oturma miktarı sonuçlarını tablo haline getirerek ve harita şeklinde gösterilerek daha anlaşılır şekilde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The study area of this study is Kırklareli Province Lüleburgaz District. 32 drilling log data from 125 drilling logs located within the borders of Lüleburgaz district were used. Soil bearing capacity, liquefaction potential and bearing capacity values were obtained by analyzing with the Geopro program, and the results were put into a table and their relationship with each other was discussed. After the analyzes obtained and a designed building, we have evaluated what different results the same construction will give in Lüleburgaz district borders and how the bearing capacity and settlement amounts change in liquefied soils. From 32 drilling data taken from Lüleburgaz soils, the bearing capacity values are 11 in the range of 0-75 (t/m2), 5 in the range of 75-150 (t/m2), 13 between 225-300 (t/m2) and 300 (t/m2) 3 bearing capacity values on m2) were obtained. Liquefaction potential It was determined that 5 of 32 boreholes had liquefaction potential. The results of the sitting amount were 19 in the 0-2.5 (cm) range, 10 in the 2.5-5 (cm) range, and 3 in the 5-7.5 (cm) range. The results of the bearing capacity, liquefaction potential and settlement amount we obtained are presented in a more understandable way by tabulating and showing them in the form of maps.