Burun bandı kullanımının aerobik kapasite üzerine olan etkisi
- Tez No: 74500
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Burun bandı, O2 tüketim kapasitesi, dayanıklılık performansı, Nasal strip, max VO2 capacity, endurance performance. Vll
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı nazal genişletici olarak kullanılan burun bandının aerobik kapasiteye (O2 tüketim kapasitesine) ve performans zamanına olan etkisini araştırmaktır. Bu çalışmada 20 erkek (10 antrenmanlı, 10 antrenmansız) ve 20 bayan (10 antrenmanlı, 10 antrenmansız) olmak üzere 17-21 yaşlarında 40 kişi gönüllü denek olarak kullanıldı. Denekler burun bandı (Sport Strips, CORBETT LAİR Inc., Portland, USA) ve burun bandı olmadan 12 dakika Cooper koşu testinde rastgele seçim yöntemine göre bir hafta ara ile test edildiler. Deneklerin max VO2 'leri elde ettikleri 12 dakika koşu performansından Balke formülüne göre hesaplandı. 12 dakika koşu performansı ve max VO2 değerleri paired-t testi kullanılarak analiz edildi. Anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak belirlendi. Burun bandı kullanılarak elde edilen 12 dakika koşu mesafesi ve max VO2 değeri hem antrenmanlı erkek ve bayan gruplarında, hem de antrenmansız erkek ve bayan gruplarında istatiksel olarak anlamlı şekilde farklı çıkmıştır (p < 0.000). Buruna takılan burun bandı bütün gruplarda koşu mesafesinde ve max VO2 değerlerinde olumlu bir gelişme sağlamıştır. Ayrıca deneklerin burun bandı kullanımından psikolojik olarak etkilendikleri ve daha rahat solunum yapabilme hissini belirttikleri sübjektif olarak gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The purpose of this study was to examine the effect of nasal strip on the aerobic capacity (max VO2 ) and endurance performance time. In this study, 20 male (10 trained, 10 untrained) and 20 female (10 trained, 10 untrained) volunteer aged 17-21 were used as subjects. The subjects were tested by using 12 minute Cooper test with and without nasal strip (Sport Strips, CORBETT LAİR Inc., Portland, USA) in randomized order. There was one week break between two tests. The max VO2 of the subjects was estimated from their 12 minute run performance by using Balke formüle. Paired-t test was used to analyse the data. The significance level was set at p < 0.05. The 12 minute run performance time and the value of max VO2 for both trained (male and female) and untrained (male and female) obtained by using nasal strip were significantly higher than those of obtained without nasal strip (p < 0.05). According to these results, the nasal strip provided improvement in endurance performance time and max VO2 capacity. Moreover, subjects indicated subjectively that they could breathe much easily with nasal strip.