Genç futbolcularda farklı dinlenme aralıklarının tekrarlı sprint performansı ve hormonlar üzerine etkisi
Theeffect of different rest intervals on repeated sprint performance and hormones in young football players
  1. Tez No: 745971
  2. Yazar: HACI SERVET KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN HARBİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme hormonu, Futbol, Tekrarlı Sprint, Total testosteron, Kortizol, Growth hormone, Soccer, Repeated Sprint, Total testosterone, Cortisol
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmanın amacı genç futbolcularda farklı dinlenme aralıklarında uygulanan tekrarlı sprintlerin, sprint performansı ve büyüme hormonu (BH), total testosteron (TT), kortizol ve insülin hormonları üzerine etkilerini araştırmaktı. Araştırmaya 14-16 yaş aralığında (ortalama yaş: 15,08±0,67 yıl, boy: 1,74±0,09 m, vücut kütlesi: 61,88±7,92 kg, vücut yağ yüzdesi: %17,35±3,36, yağsız vücut kütlesi: 51,06±6,25 kg) 12 erkek futbolcu katıldı.Deneklere 10 sn ve 30 sn dinlenme aralığında 6x35 m sprint testi 48 saat arayla 2 farklı günde uygulandı.:Ş Tekrarlı sprint süreleri iki kapılı fotosel sistemi ile kaydedildi. Her iki dinlenme aralığında tekrarlı sprint süreleri ve anaerobik güç çıktıları hesaplandı. Kalp atım hızı (KAH) ve kan laktatı (LA) test öncesi, test bitiminde, test sonrası 5 ve 15 dk'da, hormon ölçümleri ise test öncesi, test bitiminde ve testten 1 saat sonra ölçüldü. Kan örneklerinden radioimmünoassay (RİA) yöntemi ile hormon seviyeleri tespit edildi. İstatistiki analizlerde tekrarlayan ölçümlerde iki yönlü varyans analizi (ANOVA), ikili karşılaştırmalarda ise Bonferroni düzeltmesi kullanıldı. İstatistiki analizler SPSS istatistik paket programı (15,0 version) kullanılarak yapıldı. Tekrarlı sprint süresi üzerinde dinlenme aralığının etkisi anlamlı bulundu 30 sn dinlenme aralıklı tekrarlı sprint performansı 10 sn dinlenme aralıklı tekrarlı sprint performansına göre daha yüksekti (p0,05), LA ve KAH üzerinde zaman faktörü etkiliydi (p0,05), bu hormonlarda zamana bağlı değişim gözlendi (p0,05). Bu çalışmada genç futbolcularda farklı dinlenme aralığının tekrarlı sprint test süreleri ve anaerobik güç çıktıları üzerinde etkili olduğu, LA ve KAH üzerinde ise etkisinin olmadığı görüldü. Dinlenme aralığı testosteron hormon düzeyi üzerinde etkiliyken, hem dinlenme aralığının hemde tekrarlı sprintin kortizol hormon düzeyini değiştirmediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of repeated sprints applied at different rest intervals on sprint performance, growth hormone (GH), total testosterone (TT), cortisol, and insulin hormones in young football players. Twelve young male soccer players between the ages of 14-16 (mean age: 15,08±0,67 years, height: 1,74±0,09 m, body mass: 61,88±7,92 kg, body fat percentage: 17.35±3,36%, lean body mass: 51,06±6,25 kg) participated in the study. The 6x35 m sprint test with a rest interval of 10 seconds and 30 seconds was applied to the subjects on 2 different days with intervals 48 hours. Repeated sprint times were recorded with a two-door photocell system. Repeated sprint times and anaerobic power outputs were calculated in both rest intervals. Heart rate (HR) and blood lactate (LA) were measured before the test, at the end of the test, at 5 and 15 minutes after the test, and hormone measurements were measured before the test, at the end of the test and 1 hour after the test. Hormone levels were determined from blood samples by radioimmunoassay (IUD) method. A two-way repeated measures analysis of variance (ANOVA) was used for statistical analyses, and Bonferroni correction was used for pairwise comparisons. Statistical analyses were performed using the SPSS statistical package program (15.0 version). There was a significant effect of the rest interval on the repeated sprint time. The 30 sec rest interval repeated sprint performance was higher than the 10 sec rest interval repeated sprint performance (p0,05), while the effect of time factor was significant on LA and HR (p0,05), and time-dependent changes were observed in these hormones (p0,05). In this study, it was observed that different rest intervals were effective on repetated sprint test times and anaerobic power outputs, but had no effect on LA and HR in young soccer players. While the rest interval was effective on the testosterone hormone level, it was concluded that both the rest interval and the repeated sprint did not change the cortisol hormone level.