Gündelik yaşamda kaygının toplumsal üretimi
Social production of anxiety in everyday life
- Tez No: 746223
- Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Güven, Sosyal İnşa, Gündelik Yaşam, Risk, Kaygı Toplumu, Confidence, Social Construction, Daily Life, Risk, Anxiety Society
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kaygı, modern gündelik yaşamda önemli bir toplumsal sorun olması nedeniyle sosyal bilimler literatürünün inceleme alanında yer almaktadır. Ancak kaygı konusu ile ilgili ağırlıklı olarak bireysel sıkıntıları kapsadığı algısının yaygın olması, kaygı meselesinin psikoloji biliminin çalışma alanına dâhil olmasına neden olmuştur. Öte yandan günümüzde kaygı konusunun bireysel sıkıntıların yanında toplumsal bir hal aldığını söylemek mümkündür. Küreselleşme ve güncel sosyo-ekonomik değişimlerin neticesinde gündelik yaşamda yeni türden kaygılar oluşmuştur. Modern yaşama özgü güven krizi, risk ve belirsizlikler ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla kaygı meselesinin kapsamı genişleyerek özel alanın yanında kamusal alana da yayılmıştır. Gündelik yaşam içerisinde beliren güvensizlik, belirsizlikler, risk gibi unsurlar kaygı meselesinin sosyolojik yönünü daha önemli hale getirmiştir. Çalışmada öncelikli olarak gündelik yaşamın kuramsal çerçevesine değinilmiş ve konu ağırlıklı olarak Peter L. Berger ve Thomas Luckmann'ın“Gerçekliğin Sosyal İnşası”adını verdikleri yöntem çerçevesinde değerlendirilmiştir. İnşacı yaklaşım etrafında kaygı sorunsalı, gündelik yaşamda yer alan rutinleri ile birlikte üretilen bir gerçeklik olarak araştırılmıştır. Daha sonra kaygı kavramına çeşitli açıklamalar getirilerek toplumsal kaygının üretimine değinilmiştir. Sonraki aşamada ise, kaygının toplumsal yönünün ağırlık kazanmasında teknolojik gelişmelerin, modernleşme ve küreselleşme gibi olgunların payının büyük olduğu düşünüldüğünden modern toplumda üretilen kaygı alanları açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada kaygının, bireysel sıkıntı olmanın yanında toplumsal bir sorun olarak üretilen bir olgu olduğu düşüncesinden hareketle çeşitli sosyolojik temalar etrafında bir incelemesi amaçlanmıştır. Geçmişten günümüze kaygı kavramının mahiyetinde yaşanan değişimlerle birlikte yeni anlamlar kazanan risk, güvensizlik, belirsizlik gibi unsurlar çalışmanın odaklandığı ana konulardır.
Özet (Çeviri)
The anxiety takes part in the research area of social sciences because of being an important social problem in modern daily life; however, the common perception that issue of anxiety generally includes individual distress became the reason of that anxiety topic to get involved in the studies of psychology. On the other hand, it can be stated that the issue of anxiety comes to a state of social aspect beside individual distress. New sorts of anxiety have occurred in daily life because of globalisation and current socio-economical changes. Confidence crisis, risk, and uncertainties which are peculiar to modern life, therefore the understanding of anxiety have expanded also in public space beside private one. The elements such as lack of confidence, uncertainties, and risk emerging in daily life make the issue of anxiety's sociological aspect more significant today. In this study, the theoretical framework of daily life is referred initially, and the topic is evaluated as a part of the method called“The Social Construction of Reality”by Peter L. Berger and Thomas Luckmann. Regarding this approach, the problem of anxiety is studied as a constructed reality with its daily routines in daily life. Then, the social construction of anxiety is described by giving various explanations. After that the other anxiety issues, which generated in modern society, tried to be clarified because it is thought that the issue's social aspect gains importance because of technological improvements, the facts of modernisation, and globalisation. In the study, it is aimed to discuss anxiety related to different sociological themes from the point of view of its being a phenomenon that is emerged as a social problem as well as an individual one. The elements such as risk, lack of confidence, and uncertainties are the main subjects focused on the study, which have had contemporary meanings within the social changes in the concept of anxiety until now.