Lomber dejeneratif instabilitesi olan olgularda kısa segment enstrümantasyon cerrahisinin sagittal dengeye etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of short segment instrumentation surgery on sagittal balance in patients with lumbar degenerative instability
  1. Tez No: 746283
  2. Yazar: ORKHAN HAJIYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber dejeneratif instabilite, Spondilolistezis, Sagittal balans, Spinopelvik parametre, VAS skoru, posterolateral füzyon, Lumbar degenerative instability, Lumbar degenerative disease, Spondylolisthesis, Sagittal balance, Spinopelvic parameter, VAS score, posterolateral fusion
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Giriş ve Amaç: Dejenerasyon başlayan omurgada zaman içerisinde stabilite bozulmakta ve instabilite gelişmektedir. Zamanında tanı konulup tedavi edilmediği zaman omurgada dejeneratif spondilolistezis olarak bilinen daha ciddi problemlere neden olur. Bu çalışmanın amacı lomber dejeneratif instabilite nedeniyle kısa segment enstrümantasyon cerrahisi yapılan hastalarda postoperatif dönemde, yaklaşık 1.yıl tamamında sagittal dengenin etkilenip etkilenmemesi ve hastalarda bel, bacak ağrısının geçtiğini göstermektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı'nda 2020 Mart başlayarak, 2022 Mayıs'a kadar semptomatik lomber dejeneratif instabilite nedeniyle kısa segment enstrümantasyon cerrahisi yapılan 49 hasta prospektif olarak değerlendirildi ve bu hastaların klinik olarak durumu gözlemlendi. Sagittal balansdaki, spinopelvik parametrelerdeki değişimler preoparatif ve postoperatif radyolojik olarak ölçüldü. Önceden lomber bölge operasyonu öyküsü olmayan, 18 yaş üstü, kısa segment enstrümantasyon cerrahisi planlanan olgular çalışmaya dahil edildi. Bu hastalar ile yüz yüze görüşülerek Visual Analog Skoru'na (VAS) göre ağrı düzeyleri belirlendi ve VAS skorunun belirlenmesine kıdemli nöroloji doktoru tarafsız gözlemci olarak katıldı. Bulgular: Bu çalışmada incelenen bulgular demografik, klinik, radyolojik, yapılan operasyon seçimi şeklinde gruplandırıldı. Demografik bulgular: yaş, cinsiyet, ek hastalık varlığı; klink bulgular: preoperatif ve postoperatif VAS bel, VAS bacak ağrı skorları, hastanede kalış süresi, postoperatif takip süresi, postoperatif ilaç kullanımı, peroperatif ve postoperatif komplikasyon varlığı; radyolojik bulgular: preoperatif ve postoperatif SVA, SVA ile gravite hattı arasındakı ilişki, LL, SS, PT, PI, sakrohorizontal açı, four to floor, sakral insidans, sakral inklinasyon, spinosakral açı; yapılan operasyonlar: enstrümantasyolu stabilizasyona ek olarak unilateral hemilaminektomi, bilateral hemilaminektomi, total laminektomi, foraminotomi, mikdrodiskektomi bulguları dahil edildi. Sonuç: Lomber dejeneratif instabilite nedeniyle yapılan kısa segment enstrümantasyon cerrahisi sonucu olarak hastaların sagittal balansını bozmadan, normal parametrelerde tutularak şikayetlerinde azalma ve hayat kalitesinin artması, postop takiplerde kayma derecesi ve kayma yüzdesinde anlamlı azalma ve hasta memnuniyetinde artma görüldü. Spinopelvik sagittal balansa dikkat ederek uygulanan dekompresyon ile birlikte veya dekompresyonsuz yapılan ve sadece etkilenen segmentin kısa segment transpediküler vida fiksasyon ve posterolateral füzyon cerrahisinin lomber dejeneratif instabilitesi olan hastalarda iyi bir cerrahi seçenek olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In the degeneration of the spine, stability deteriorates and instability develops over time. When not diagnosed and treated in time, it causes more serious problems in the spine known as degenerative spondylolisthesis. The aim of this study is to show whether the sagittal balance is affected in the postoperative period, in the entire first year, in patients who underwent short segment instrumentation surgery due to lumbar degenerative instability, and to show that the low back and leg pain in the patients disappeared. Materials and Methods: In this study, 49 patients who underwent short segment instrumentation surgery for symptomatic lumbar degenerative instability from March 2020 to May 2022 in Erciyes University Faculty of Medicine Gevher Nesibe Hospital, Department of Neurosurgery were evaluated prospectively. The clinical condition of the patients was observed. Changes in sagittal balance and spinopelvic parameters were measured preoperatively and postoperatively. Cases: Patients over the age of 18, who had no previous history of lumbar operation, and were planned for short segment instrumentation surgery were included in the study. Pain levels were determined according to the Visual Analogue Score (VAS) by face-to-face interviews with these patients, and the senior neurologist participated in the determination of the VAS score as an unbiased observer. Results: The findings examined in this study were grouped as demographic, clinical, radiological, and the choice of operation. Demographic findings: age, gender, presence of additional disease, clinical findings: preoperative and postoperative VAS waist, VAS leg pain scores, length of hospital stay, postoperative follow-up time, postoperative drug use, presence of peroperative and postoperative complications, radiological findings: preoperative and postoperative SVA , Relationship between SVA and gravity line, LL, SS, PT, PI, sacrohorizontal angle, four to floor, sacral incidence, sacral inclination, spinosacral angle, operations performed: unilateral hemilaminectomy in addition to stabilization, bilateral hemilaminectomy, total laminectomy, foraminotomy, microdiscectomy are included. Conclusion: As a result of short segment instrumentation surgery performed for lumbar degenerative instability, patients were kept within normal parameters without disturbing their sagittal balance, and their complaints were decreased and their quality of life increased, the degree of slippage and percentage of slippage decreased significantly and patient satisfaction increased in postoperative follow-ups. We think that short segment transpedicular screw fixation and posterolateral fusion surgery of the affected segment with or without decompression applied by paying attention to the spinopelvic sagittal balance is a good surgical option in patients with lumbar degenerative instability.