Phokaia kazılarında ele geçen pişmiş toprak çatı kiremitlerinin üretim aşamalarının incelenmesi ve bir örnek üretim yapılması
Investigation of the production stages of the terracotta roof tiles found in Phokaia excavations and producing a sample roof tile
  1. Tez No: 746519
  2. Yazar: MELİKE ASLI GÖRDES
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEMDUHA CANDAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çatı Kiremitleri, Seramik, Phokaia, Roof Tiles, Ceramic, Phokaia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Kiremitlerin tarihi insanoğlunun barınma ihtiyacı kadar eski olmasa da, insanların kendilerini dış etkenlerden koruma ihtiyaçları sebebiyle günümüze kadar dönüşerek ulaşmıştır. Başlangıçta barınakların tepesini kapatmak için ağaç vb. gibi farklı materyaller kullanılmış olsa da seramik kiremitlerin dayanıklı olması, insanların bu materyali halen kullanıyor olmalarının en önemli sebebidir. Seramik kiremitlerin M.Ö. 7. yüzyıldan itibaren kullanımlarının artması, seramik materyalin kültüre bağlı estetik anlayışa, coğrafi koşullardan kaynaklı kullanım farklılıklarına ve dini inançların gerekliliklerine (tapınaklar) uyum sağlama kolaylığından dolayı devam etmiştir. Antik çağda yapıldıkları yere göre Korinth, Laconia ve Sicilia olarak isimlendirilen seramik kiremit tipleri, halen aynı isimlerle anılmaktadırlar. Günümüzdeki kazılarda ele geçen pişmiş topraktan yapılmış kiremitlere ilişkin bilgi birikimi ile kiremit tiplerine yönelik incelemeler ve üretim teknikleri hakkındaki deneysel çalışmalar çok sınırlıdır. Bu kapsamdaki çalışmamda, Phokaia Bölgesi'nde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan birçok seramik kiremit tipinin araştırılması ve bu tiplerin açıklanarak yapılan örnek üretim uygulamaları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Although the history of the roof tiles is not as old as the shelter needs of humans, they have come to the present day due to the need of people to protect themselves from external factors. Despite using of different materials such as wood for covering the top of the shelters in the beginning, the long-lasting use of ceramic tiles is the main reason why people have been using this material for a long time and nowadays. The increase in the use of ceramic tiles since the 7th century BC continued due to the ease of adaptation of the ceramic material to the cultural aesthetic understanding, the differences in use due to geographical conditions and the requiremetns of religious beliefs (temples). Ceramic tiles, which were named as Corinth, Laconia and Sicilia according to where they made in ancient times, are still known by the same names today. Studies or information on the examination of ceramic tile types and production techniques are very limited. In this study, research of many ceramic tile types unearthed in the excavations in the Phokaia Region and sample production applications made by explaining these types are presented.