Adolescent fertility among Syrian refugee women in Turkey: A comparative study
Türkiye'deki Suriyeli mülteci kadınlarda ergen doğurganlık: Karşılaştırmalı bir araştırma
  1. Tez No: 746601
  2. Yazar: IŞIL ELİF ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ABBASOĞLU ÖZGÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Sosyoloji, Demography, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: doğurganlık, adolesan, Suriyeli, Türkiye, göçmen, fertility, adolescent, Syrian, Turkey, refugee
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Nüfus Etütleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Demografi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tezin amacı, Türkiye'de yaşayan en az bir kez evlenmiş Suriyeli göçmen kadınların adölesan doğurganlığının belirleyicilerini ev sahibi toplumdaki benzer kadınlarla karşılaştırmalı olarak incelemektir. Tezde kullanılan veri hem ulusal hem de Suriyeli göçmen örneklemlerini içeren 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'ndan (2018 TNSA) elde edilmiştir. Her iki örneklem için tanımlayıcı ve çok değişkenli analizler, yani lojistik regresyon, adölesan doğurganlığının sosyo-ekonomik, bölgesel, evlilik ve doğurganlıkla ilgili özellikler olmak üzere dört grup değişkenden oluşan belirleyicilerini araştırmak için uygulanmıştır. Belirleyicilerin kuşaklar arasındaki farklılığını ortaya çıkarmak için analizler 20-49 ve 20-24 yaş grupları için ayrı ayrı yapılmıştır. Analiz sonuçları, 20-24 yaş grubundaki kadınların seçilen diğer yaş gruplarına kıyasla hem Türkiye hem de Suriyeli göçmenlerde genç doğurganlığa daha yatkın olduğunu göstermektedir. Ayrıca Suriyeli göçmen örnekleminde 20-24 yaş grubunda 20 yaşındakiler ergen doğurganlığına daha yatkındır. Her iki grup için de kadınların ve eşlerinin eğitim düzeyleri diğer değişkenlere göre kadınların erken anneliği üzerinde en fazla etkiye sahiptir ve bu sonuç literatürde daha önce yapılan ilgili çalışmaların sonuçları ile uyumludur. Ayrıca 20-24 yaş grubu Suriyeli kadınlar için kadının çocukluk döneminde yaşadığı yerleşim yerinin kırsal olması, adölesan doğurganlığını arttıran önemli faktörler arasında yer almaktadır. Hem Suriyeli göçmen kadınlar hem de Türkiye'deki kadınlar arasında, evlenmeden önce çalışmayan, eşleri ile yaş farkı yüksek olan ve ilk menstruasyonunu erken yaşta yaşayan kadınların ergenlik döneminde doğum yapmaya daha meyilli olduğu bulunmuştur. Eş ile akrabalık ilişkisinin bulunması her iki örneklemde de 20-49 yaşındaki kadınların adölesan doğurganlıkları kapsamında önemli bir belirleyici olarak çıkarken; yeni kuşak (20-24 yaş grubu) için bu değişken özelinde önemli bir ilişki bulunamamıştır. Bu tezin bulguları ışığında, Türkiye'deki Suriyeli göçmen kadınların yüksek adölesan doğurganlık hızlarının azaltılmasında sağlam ve sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the determinants of adolescent fertility of ever- married Syrian migrant women living in Turkey in comparison with their counterparts in the host community. Data used in the thesis was obtained from the 2018 Turkey Demographic Health Survey (2018 TDHS) which included both national and Syrian migrant samples. Descriptive and multivariate analyses for both of the samples, namely logistic regression, were applied to explore the determinants of adolescent fertility composed of four groups of variables: socio-economic, regional, marriage- and fertility- related characteristics. To reveal the variation of determinants between generations, analyses were carried out separately for the age groups of 20-49 and 20-24. The analysis results show that, women in the 20-24 age groups are more prone to teenage fertility than other age groups in Turkey and Syrian migrants. Also, 20-year-olds were more prone to adolescent fertility among the 20-24 age group of Syrian immigrants. For both groups, educational levels of women and their spouses have the greatest impact on women's early motherhood compared to other variables, and this result is in line with the results of the previous relevant studies in the literature. In addition, the rural place of residence during childhood of woman is among the important factors that accelerate adolescent fertility among the Syrian group of ages 20-24. For both Syrian migrant women and women in Turkey, it was revealed that women who did not work before marriage, had a large age difference with their spouses, and who had their first menstrual period at an early age were more likely to give birth in their adolescence period. While the presence of a consanguineous relationship with the spouse was a significant predictor of adolescent fertility in both groups of women aged 20-49, no significant association was observed for the new generation (20-24 age group). Also, based on the evidence of this thesis, it is critical to put in place sound and sustainable policies in order to lower high adolescent fertility rate of Syrian immigrant women in Turkey.