Osmanlı döneminde Ayıntâb Şehreküstü Mahallesi
Ayıntâb Şehreküstü Neighborhood in the Ottoman period
- Tez No: 746882
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KIVRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayıntab, Şehir Tarihi, Mahalle, Şehreküstü, Şer'iyye Sicilleri, Ayıntab, History of City, Neighborhood, Şehreküstü, Şer'iyye Registers
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Osmanlı Döneminde Ayıntab'da bulunan Şehreküstü Mahallesinin fiziki, demografik sosyal ve ekonomik durumunun incelendiği bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın konusu ve amacı incelenerek konuyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde şehir ve mahalle oluşumundan bahsedilerek diğer Osmanlı şehirlerinde bulunan Şehreküstü Mahalleleri kısaca verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde tezin asıl konusu olan Ayıntab Şehreküstü Mahallesinin ortaya çıkışı, sınırları, mahalleyi oluşturan halkın durumu ve mahalle nüfusu verilmiştir. Üçüncü bölümde mahalledeki dini ve sosyal yapılar, konut tipleri, ev satışları ayrıntılı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde mahallelinin yükümlülükleri ile huzur ve güvenliğin nasıl sağlandığı konusu üzerinde durulmuştur. Beşinci ve son bölümde ise mahallede yaşayan ailelerin ekonomik ve sosyal yapısı ile vakıflar konu edinmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which examines the physical, demographic, social and economic situation of Şehreküstü Neighborhood in Ayıntab during the Ottoman Period, consists of five chapters. The subject and purposel of the study were evaluated, and information was provided on related studies, in the introduction section. The creation of cities and neighborhoods is discussed in the first section, along with a brief description of the“Şehreküstü Districts”in other Ottoman cities. The development of Ayıntab Şehreküstü Neighborhood, the primary focus of the thesis, as well as its boundaries, population, and residents' circumstances are discussed in the second section. The third chapter examines in depth the neighborhood's social and religious systems, housing kinds, and house sales. The fourth chapter discusses the responsibilities of the citizens and how peace and security are maintained. The fifth and final chapter discusses the basis of the neighborhood's households' social and economic structures.