Osmanlı Ricâl-i Devleti'nden Bir Zât: Mahmud Celaleddin Paşa (1838-1899)
One of the Ottoman Statesman: Mahmud Celaleddın Pasha (1838-1899)
  1. Tez No: 747018
  2. Yazar: FEYZA MÜCAHİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mahmud Celaleddin Paşa, Bâb-ı Âli, Girit, Çorluluzâde, Mahmud Celaleddin Pasha, Bâb-ı Âli, Crete, Çorluluzâde
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
19. yüzyıl Osmanlı bürokrasisi açısından önemli bir dönemdir. Siyasi olaylar, anayasal düzenlemeler ve hareketler bu dönemi önemli kılan hususlardandır. Bu olayların önemli olması, bu olayları yöneten devlet adamlarını da önemli kılmaktadır. Kendi dönemlerinin“Paşalar veya Bâb-ı Âlî”Dönemi olarak anılmasında etkili olan bu devlet adamları, çok yönlü kişilerdir. Bildikleri dillerin yanında ilgilendikleri alanlarla da ön plana çıkan bu devlet adamlarından biri, Mahmud Celaleddin Paşa'dır. 1838'de İstanbul'un Vefa semtinde dünyaya gelen Mahmud Celaleddin Paşa, Çorluluzâde ailesine mensuptur. Döneminin aydınlarından olan Mahmud Celaleddin Paşa, tarihçiliğinin yanı sıra, devlet adamlığı, hattatlık ve musikişinaslığı ile bilinen devrinin önemli simalarındandır. Bulunduğu devlet görevleri esnasında yazdığı eserler çok değerli olup, yaşadığı dönemin olaylarını yaşayan bir gözle anlatması bakımından öneme haizdir. Birçok önemli görevde bulunmuş olan Paşa'nın, en dikkat çekici görevi Girit'te bulunduğu dönemdir. İç karışıklıkların arttığı, diğer devletlerin müdahale sahası haline gelen Girit'teki asayiş problemlerini çözmeye çalışmıştır. Burada suikaste uğrayan Mahmud Celaleddin Paşa, İstanbul'a dönerek vefatına kadar burada kalmıştır. Bu çalışmada devrinin önemli simalarından olan Mahmud Celaleddin Paşa'nın bulunduğu dönemin siyasi olayları, ailesi, bulunduğu ilk görevler ve eserleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The nineteenth century is a significant period in terms of Ottoman bureaucracy. Political events, constitutional regulations and movements are among the issues that led that period to be crucial. The significance of these events makes politicians who managed those events remarkable people in the same way. Those politicians who were influential in the naming of their periods as period of“Pashas”or“Bab-i Ali”are versatile people. One of those politicians who stood out with the languages they know as well as the fields they are interested in is Mahmud Celaleddin Pasha. Mahmud Celaleddin Pasha, who was born in Vefa Istanbul in 1838, is a member of the Çorluluzade family. Mahmud Celaleddin Pasha, among the most prominent intellectuals of his era, is recognized as one of the most notable figures of his period by virtue of his statesmanship, penmanship and musicianship, as well as his historian personality. The works that he wrote during his state duties are rather precious in terms of telling the events of its own period by living perspective. The most remarkable duty of Pasha, who has many important duties, was the period that he was in Crete. He tried to solve the security problems in Crete that became the intervention area of the other states and the place that domestic disturbances increased in. Mahmud Celaleddin Pasha, who survived assassination attempt in Crete, returned to Istanbul and remained there until his death. In this study, the political events, family, works and first duties of Mahmud Celaleddin Pasha, who was one of the most eminent figures of his time, were examined.