Covid-19 hanehalkı tüketim harcamaları Ankara ili örneği
Household consumption expenditurex Ankara province example
- Tez No: 747362
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Tüketim Harcamaları, Ankara, Pandemi, Hanehalkı, Covid-19, Consumption Expenditurex, Ankara, Pandemic, Household
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Covid-19 pandemisi, insanların günlük yaşamlarında değişime neden olurken ailelerin tüketim alışkanlığını da değiştirmiştir. Pandemi öncesine göre insanlar, kısıtlama ve tedbirler nedeniyle evlerinde daha fazla vakit geçirmek durumunda kaldı. Bu durum hanehalkı tüketim harcamalarına yansımıştır. Bu çalışma, Ankara'da yaşayan bireylerin hanehalkı tüketim harcamalarını analiz etmektedir. Çalışma, Ankara'da yaşayan 384 kişi üzerinden gerçekleştirilmiştir. 11'i demografik ve tanımlayıcı bilgilerle, 12'si TÜİK soruları, 13'ü de uzman görüşleriyle alınan toplamda 36 sorunun yer aldığı sorular sorulmuştur. Araştırma sonucunda, hanehalkı bireylerinin tüketici harcama gruplarından olan eğlence ve kültür harcamaları, mobilya ve ev eşyaları, gelirden tasarruf ettiği miktarın, giyim ve ayakkabı harcamaları ile sağlık harcamalarının diğer harcama gruplarına göre çok daha olumsuz yönde etkilendiği tespit edilmiştir. Haberleşme harcamalarının ise diğer gruplara oranla daha çok arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 pandemic has made changes in the families of families geared towards everyone's lifestyle. Comparing to Before Pandemi time People spend more time in their small homes and restrictions. This is reflected in household consumption. This work experiences what happened in Ankara. The study was experienced in 384 cases in Ankara. Thirty-six questions were asked, 11 of which were demographic and informational, 12 of them were TurkStat questions, and 13 of them were expert opinions. It was determined that entertainment and cultural expenditures, furniture and household goods, from the expenditure groups for the research, were affected more negatively by the amount of budget expenditures, clothing expenditures and health expenditures. A greater number of designs were used among other groups of communications expenditures.