Visions of nightmare: An analysis of dystopian fiction in contemporary English and Turkish novels
Kâbus tasavvurları: Çağdaş İngiliz ve Türk romanlarında distopik kurgunun analizi
- Tez No: 747385
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER ESRA ALMAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: akrabalık, çağdaş roman, distopya, eko-distopya, toplumsal cinsiyet ve cinsellik, contemporary novel, dystopia, eco-dystopia, gender and sexuality, kinship
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, İngiliz ve Türk edebiyatında yazılmış çağdaş distopik romanlara odaklanmaktadır. Günümüz okurları arasında popüler bir gelenek olduğu için birinci bölümde bir tür olarak distopya ele alınmaktadır. İkinci ve üçüncü bölümler Jeanette Winterson'ın The Stone Gods (2007), Cem Akaş'ın Y (2018), Doris Lessing'in Mara and Dann: An Adventure (1999) ve Oya Baydar'ın Köpekli Çocuklar Gecesi (2019) romanları üzerinden eserlerin yakın okumalarını yapar. Bu tez, okuyucuyu distopik türün gelişimi hakkında bilgilendirmeyi amaçlarken, farklı ülkelerden bu yazarları birbirleriyle nasıl okuyabileceğimiz ve eserlerinde aynı edebî türü kullandıkları için birbirlerini nasıl tamamladıkları sorularına yanıt aramaktadır. Bu sorulara cevap aranırken Wai-Chee Dimock'un önerdiği“akrabalık”kavramının faydalı olacağı düşünülmektedir. Winterson ve Akaş arasında tür üzerinden akrabalık varken, Lessing ve Baydar bu akrabalığı kişisel deneyimlerindeki paralellikler nedeniyle daha politik ve aktivist bir konumdan oluşturuyor. Bu kavrama ilişkin olarak, bu tez, Winterson ve Akaş'ı toplumsal cinsiyet ve cinsellik üzerinden tartışırken, Lessing ve Baydar'ı kaleme aldıkları eko-distopyalar üzerinden okur. Benzerlikleri ve farklılıklarıyla dört yazar da distopya geleneğine ayrı ayrı katkıda bulunur; ancak yazarlar distopyalarını İngilizce ve Türkçe yazılan edebiyat gelenekleri çerçevesinde kaleme aldıkları için eserleri arasında bir bağlantı ve ilişki kurmak da elzemdir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on contemporary dystopian novels written in English and Turkish literature. As it is a popular tradition among today's readership, the first chapter discusses dystopia as a genre. The second and third chapters provide close readings on Jeanette Winterson's The Stone Gods (2007), Cem Akaş's Y (2018), Doris Lessing's Mara and Dann: An Adventure (1999), and Oya Baydar's Köpekli Çocuklar Gecesi (2019). While it aims to inform the reader about the development of the dystopian genre, this thesis seeks answers to the questions of how we can read these authors from different countries in relation to each other and how they complement each other as writers that use the same genre. While seeking an answer to these questions, the concept of“kinship”proposed by Wai-Chee Dimock is thought to be useful. This thesis proposes that there is kinship through genre between Winterson and Akaş, while Lessing and Baydar form this kinship from a more political and activist position due to the parallels in their personal experiences. In regard to this concept, while discussing Winterson and Akaş through gender and sexuality, this thesis reads Lessing and Baydar together through their eco-dystopia. Through their similarities and distinctions, all four authors contribute to the tradition of the dystopia separately; however, it is also essential to establish a connection and relationship between their works as the authors wrote their works under the traditions of their Anglophone and Turkish literatures.