Bireylerin helal medikal sağlık turizmi tercihlerini etkileyen faktörler
Factors affecting individuals' preferences on halal medical health tourism
  1. Tez No: 747477
  2. Yazar: BERNA DOĞRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER TENGİLİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Helal Turizm, Helal Medikal Turizm, Müslüman Dostu Hastane, Health Tourism, Halal Tourism, Halal Medical Tourism, Muslim Friendly Hospital
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışmamızda son dönemlerin trendi haline gelmiş olan sağlık turizminin alt boyutu olan medikal turizm üzerinde durulmuştur. Medikal turizm, bireylerin yalnızca sağlık hizmeti almak amacıyla başka bir ülkeyi tercih etmesiyle yapılan bir turizm dalıdır. Helal turizm ise, Türkiye'de yeni yeni duyulmaya başlamıştır ancak Malezya, Singapur, Endonezya, Hindistan gibi ülkelerde bu turizme uzun zamandır yer veriliyor. Helal turizm öncelikle Müslüman bireylerin İslami usul ve esaslara uygun bir şekilde, dinlenme, eğlenme gibi ihtiyaçlarını karşılamaları için konaklama hizmeti veren kurumlar tarafından tatil imkanına çevrilmiştir. Daha sonra yoğunlaşan nüfus nedeniyle hastalıklar yaygınlaşmaya başlamıştır. Ancak tercih edilecek ülkenin İslami usullere uygun olup olmaması Müslüman bireyler için önem arz etmektedir. Bu ihtiyaç doğrultusunda helal medikal turizm kavramı ortaya atılmıştır. Çalışmamızın amacı, Müslüman bireyler helal medikal turizmden faydalanmak istediklerinde süreç nasıl ilerliyor ve hangi İslami usullere göre sağlık kurumunu tercih ediyorlar bunu ortaya çıkartmaktır. Böylece Türkiye'de helal medikal turizmin uygulanabilir olup olmadığını ve hangi konularda iyileştirme yapılırsa Müslüman bireylerin sağlık turizmi tercihini Türkiye'ye çekebiliriz buna yönelik çözümler bulmaktır. Çalışmamızda nicel araştırma yöntemi olan anket üzerinden yürütülmüştür. 203 yabancı hastaya online anket uygulanmıştır ve sonuçları Spss ile değerlendirilip veriler oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular ışığında %55,6 oranı ile inanç düzeyi yüksek olan bireylerin tercih edecekleri sağlık kurumunda helal sertifikaya önem verdikleri görülmektedir. Daha önce sağlık turizmi kavramını duyduğunu söyleyen 136 kişi olmuştur ancak helal turizmi kavramını duyan kişi sayısı 56'dır. Anket sonucunda çıkan diğer verilere göre de yapılan analizler sonucunda Türkiye üzerinde iyileştirme önerileri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, medical tourism, which is the sub-dimension of health tourism, which has become the trend of recent times, has been emphasized. Medical health tourism is a branch of tourism where individuals prefer another country only for the purpose of receiving health services. Halal tourism, on the other hand, has only just begun to be heard in Turkey, but in countries such as Malaysia, Singapore, Indonesia, and India, this type of tourism has been featured for a long time. Halal tourism has been turned into a holiday opportunity by institutions that provide accommodation services for Muslim individuals to meet their needs such as rest and entertainment in accordance with Islamic principles and principles. Later, due to the dense population, diseases began to spread. However, it is important for Muslim individuals to consider whether the country of their preference is suitable for Islamic procedures. In line with this need, the concept of halal medical health tourism has been put forward. The aim of our study is to reveal how the process progresses when Muslim individuals want to benefit from halal medical health tourism and which health institution they prefer according to Islamic methods. Thus, whether halal medical health tourism is applicable in Turkey, and if improvements are made, we can attract Muslim individuals' health tourism preference to Turkey. In our study, it was carried out through a questionnaire, which is a quantitative research method. An online questionnaire was applied to 203 foreign patients and the results were evaluated with SPSS and data were generated. In the light of the findings, it is seen that individuals with a high level of belief with a rate of 55.6% give importance to halal certificate in the health institution they prefer. There were 136 people who said they had heard of the concept of health tourism before, but the number of people who heard about the concept of halal tourism is 56.According to the data obtained as a result of the survey, improvement suggestions were given for the country.