Katarakt cerrahisi öncesi uygulanan el masajının anksiyete, cerrahi korku, ağrı ve fizyolojik parametreler üzerine etkisi
The effect of hand massage applied before cataract surgery on anxiety, surgical fear, pain and physiological parameters
- Tez No: 747512
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAĞMUR SEZER EFE, PROF. DR. KUDDUSİ ERKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Anksiyete, Cerrahi korku, El masajı, Fizyolojik Parametreler, Katarakt cerrahisi, Pain, Anxiety, Fear of surgery, Hand massage, Physiological Parameters, Cataract surgery
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Araştırma katarakt cerrahisi öncesi uygulanan el masajının hastaların anksiyete, cerrahi korku, ağrı ve fizyolojik parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla prospektif randomize kontrollü deneysel çalışma olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 24 Aralık 2020-31 Mayıs 2021 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Gevher Nesibe Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Ameliyathanesi'nde katarakt cerrahisi olan ve çalışma kriterlerine uyan 60 hasta (30 deney ve 30 kontrol) oluşturmuştur. Etik kurul, kurum izni ve katılımcı oluru alınan bu araştırmada veriler; Kişisel Bilgi Formu, Fizyolojik Parametreler Kayıt Formu (FPKF), VAS-Anksiyete, Cerrahi Korku Ölçeği (CKÖ) ve VAS-Ağrı ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada deney grubundaki hastalara katarakt cerrahisi öncesinde 10 dk. el masajı yapılmıştır. El masajı öncesi ve sonrası FPKF, VAS-Anksiyete ve CKÖ doldurulmuştur. Ayrıca FPKF, VAS-Anksiyete ve VAS-Ağrı postoperatif 30.dk'da yeniden ölçülerek doldurulmuştur. Verilerin analizinde Pearson ki-kare, Shapiro Wilk, Levene testi, tekrarlı ölçümlerde iki yönlü Varyans analizi, Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Deney grubundaki hastaların el masajı sonrası VAS-Anksiyete puan ortalaması 1.56±1.07, kontrol grubunun 2.80±2.21 (p0.05). Ancak deney grubundaki hastaların el masajı sonrası nabız ve DKB değerlerinde azalma, SPO2 değerlerinde ise artma olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlara göre; katarakt cerrahisi öncesinde uygulanan el masajının hastaların anksiyete, cerrahi korku ve ağrı düzeylerini azalttığı, fizyolojik parametrelerini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. El masajının katarakt cerrahisi öncesi uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted as a prospective randomized controlled experimental study to determine the effect of hand massage applied before cataract surgery on anxiety, surgical fear, pain and physiological parameters of patients. The sample of the study consisted of 60 patients (30 experimental and 30 control) who had cataract surgery and met the study criteria in Erciyes University Faculty of Medicine Gevher Nesibe Hospital Eye Operating Room between 24 December 2020 and 31 May 2021. Ethics committee, institutional permission and participant consent were obtained in this study, and data were collected using The Personal Information Form, Physiological Parameters Registration Form (PPRF), VAS-Anxiety, Surgical Fear Questionnaire Scale (SFQ), and VAS-Pain scale. In the study, patients in the experimental group were applied hand massage for 10 minutes before cataract surgery. Before and after hand massage, PPRF, VAS-Anxiety and SFS were recorded. In addition, PPRF, VAS-Anxiety and VAS-Pain were measured and recorded again at the postoperative 30th minute. Pearson chi-square, Shapiro Wilk, Levene test, two-way analysis of Variance in repeated measurements, Mann-Whitney U test were used in the analysis of the data. The VAS-Anxiety mean scores of the patients in the experimental group after hand massage was 1.56±1.07, while the control group was 2.80±2.21 (p0.05). However, it was determined that the patients in the experimental group had a decrease in pulse and DBP values and an increase in SPO2 values after hand massage. According to these results; it was determined that hand massage applied before cataract surgery reduced the patients' anxiety, surgical fear, pain levels and positively affected their physiological parameters. It may be recommended to apply hand massage before cataract surgery.