Deneysel obezite modelinde beyaz çayın karbonik anhdiraz II izoenzimi üzerine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of white TEA on carbonic anhydrase II isoenzyme in experimental obesity model
- Tez No: 747810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KILIÇ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Beyaz Çay, Obezite, Karbonik Anhidraz, White Tea, Obesity, Carbonic Anhydrase
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Obezite, dünya çapında artan prevalansı ile halk sağlığını tehdit eden bir metabolik bozukluktur. Taze Camellia sinensis yapraklarından elde edilen beyaz çay, kilo yönetiminde tümü aydınlatılmamış çoklu etki mekanizmalarına sahiptir. Bu çalışmada; ülkemizde üretim olanaklarına sahip, toksik etki göstermeyen, günlük alışkanlığın bir parçası haline gelebilecek ve uzun süreli kullanıma izin verecek düzeyde tüketimi kolay bir içecek olan beyaz çayın obezite üzerindeki mekanizmalarını bir yönüyle aydınlatmak amaçlandı. Bunun için de novo lipogenez basamaklarında bikarbonat sağlayıcı olarak devreye giren karbonik anhidraz enziminin, beyaz çay ile inhibe edilebileceği ve böylelikle yağ depolanmasının azaltılabileceği varsayıldı. Tez kapsamınca Sprague-Dawley ırkı 32 adet erkek rat 4 gruba ayrıldı. Bu gruplar 12 hafta süresince; kontrol yemi, yüksek yağlı yem, yüksek yağlı yeme ek orlistat (30 mg/kg) ve yüksek yağlı yeme ek beyaz çay (5 mg/kg) ile beslendi. Gruplar sırasıyla kontrol, vaka, pozitif kontrol ve beyaz çay olarak isimlendirildi. Belirlenen süre boyunca haftalık ağırlıklar kaydedilerek ratlar takip edildi. Süreç sonunda retroperitoneal yağ dokuları alınarak karbonik anhidraz II gen ekspresyonu ve toplam karbonik anhidraz hidrataz aktivite tayinleri yapıldı. Çalışma sonundaki ağırlıklar kontrol gruba göre karşılaştırıldığında; vaka grubunun ağırlığı anlamlı düzeyde yüksek, beyaz çay grubunun ağırlığı ise anlamlı düzeyde düşük bulundu. Karbonik anhidraz II gen ekspresyonu; kontrol gruba göre vaka grubunda 1.15 kat, pozitif kontrol grubunda 0.94 kat, beyaz çay grubunda 0.87 kat olarak belirlendi. Toplam karbonik anhidraz hidrataz aktivitesi ise vaka ve pozitif kontrol grubunda kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulundu. Kontrol ve beyaz çay grubu arasında benzer miktarda aktivite saptandı. Sonuç olarak beyaz çayın, de novo lipogenezle ilişkili karbonik anhidraz II'nin gen ekspresyonunu azalttığı görüldü. Bu yönüyle beyaz çayın, yağ depolanmasını azaltabilecek bir potansiyele sahip olduğunu düşünmekteyiz. Ancak bu etki toplam aktiviteye tam olarak yansımadığından, diğer izoenzimlerin ve lipogenezle ilişkili proteinlerin ekspresyonlarının ölçümü başta olmak üzere, bu alanda yapılacak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Obesity is a metabolic disorder that threatens public health with its increasing prevalence worldwide. White tea from fresh Camellia sinensis leaves has multiple mechanisms of effect in weight management, not all of which have been elucidated. In this study, it was aimed to elucidate the mechanisms on obesity of white tea, which is an easy-to-drink beverage that has production possibilities in our country with none-toxic effects, might become a part of daily habit and allows long-term use. For this, it was assumed that the carbonic anhydrase enzyme, which is activated as a bicarbonate provider in the de novo lipogenesis steps, can be inhibited with white tea and thus fat storage can be reduced. Within the scope of the thesis, 32 male rats of Sprague-Dawley during 12 weeks were divided into 4 groups to be fed with control feed, high-fat feed, orlistat (30 mg/kg) added to high-fat feed, and white tea (5 mg/kg) supplemented to high-fat feed. The groups were named as control, case, positive control and white tea, respectively. The rats were followed up by recording weekly weights for the specified period. At the end of the process, retroperitoneal adipose tissues were taken and carbonic anhydrase II gene expression and total carbonic anhydrase hydratase activity were determined. When the weights at the end of the study were compared, it was seen that the case group was significantly higher than the control group, and the white tea group was significantly lower. Carbonic anhydrase II gene expression; It was determined as 1.15 times in the case group, 0.94 times in the positive control group, and 0.87 times in the white tea group compared to the control group. Total carbonic anhydrase hydratase activity was found to be significantly lower in the case and positive control groups compared to the control group. A similar amount of activity was found between the control and white tea groups. As a result, it was seen that white tea decreased the gene expression of carbonic anhydrase II associated with de novo lipogenesis. In this respect, we think that white tea has the potential to reduce fat storage. However, since this effect is not fully reflected in the total activity, more studies are needed in this area, especially the measurement of the expressions of other isoenzymes and lipogenesis-related proteins.