Sosyal medyada değişen ifade kültürünün hakaret suçuna etkisi
The effect of changing expression culture on social media on defamation crime
  1. Tez No: 747982
  2. Yazar: ÇAĞLA ÇELEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN MERAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hakaret Suçu, Sosyal Medya, İfade Özgürlüğü, Eleştiri Kavramı, İnternet, Ceza Sorumluluğu, Defamation Crime, Social Media, Freedom of Expression, Concept of Criticism, Internet, Criminal Responsibility
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Sosyal medya kavramı her geçen gün değişmeye ve gelişmeye devam ederek hayatımızda önemli bir yer kaplamaya başlamıştır. İnternetin ve teknolojik imkanların gelişmesiyle kişilerin birbirleriyle olan iletişimleri ve etkileşimleri aynı paralelde ve hızda artış göstermektedir. Bu durum hayatın her alanında olduğu gibi sosyal medyanın hukuki boyutlarını ve getirdiği sorunları da ele almak gerekliliği doğurmuştur. İnternette ve özellikle sosyal medyada en fazla işlenen suçlar arasında ele alınan hakaret suçu, bireylerin eleştiri kavramı çerçevesinde değişen ifade kültürlerine göre şekillenmeye başlamıştır. Bu durum hakaret suçunun sosyal medya üzerinde nasıl işlendiği ve suçun cezalandırılabilirliği konusunda pek çok soru işareti oluşmasına sebebiyet vermiştir. İfade özgürlüğünün insan hakları çerçevesinde büyük önem arz ettiği göz önüne alındığında, değişen dünyaya ayak uydurulurken bir yandan bireylerin hakları korunmalı diğer yandan da suç oluşumuna sebebiyet veren ifadelerin sınırları çizilmeye çalışılmalıdır. Bu çalışmada sırasıyla hakaret suçunun genel özellikleri belirtilmiş, benzer suçlarla karşılaştırılması işlenmiş, ifade özgürlüğünün genel nitelikleri, sınırlandırılması ve sosyal medyadaki görünümü ifade edilmiş, eleştiri hakkının özellikleri ve sınırları belirlenmeye çalışılmış ve son olarak da üçüncü bölümde günümüzde en çok kullanılan sosyal medyalar kendi içlerinde ele alınarak hakaret suçunun işlenmesi, sosyal medya uygulamalarının özellikleri, paylaşım esasları ve kullanıcıların suç karşısındaki cezai sorumlulukları ile bu suçların ispat sorunu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of social media has started to take an important place in our lives by continuing to change and develop day by day. With the development of the internet and technological opportunities, the communication and interaction of people with each other increases in parallel and at the same speed. This situation has necessitated to deal with the legal dimensions of social media and the problems it brings, as in all areas of life. The crime of insult, which is among the most committed crimes on the Internet and especially in social media, has begun to take shape according to the changing expression cultures of individuals within the framework of the concept of criticism. This situation has led to many question marks about how the crime of insult is committed on social media and the punishability of the crime. Considering that freedom of expression is of great importance within the framework of human rights, while keeping pace with the changing world, the rights of individuals should be protected on the one hand, and the limits of expressions that cause crime should be tried to be drawn on the other. In this study, the general characteristics of the crime of insult were specified, compared with similar crimes, the general characteristics of the freedom of expression, its limitation and its appearance in social media were expressed, the characteristics and limits of the right to criticize were tried to be determined. committing the crime of defamation, the characteristics of social media applications, sharing principles and criminal liability of users against crime and the problem of proving these crimes are examined.