Genç erişkinlerde algılanan sosyal destek, belirsizliğe tahammülsüzlük ve duygusal yeme davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between perceived social support, intolerance of uncertainty, and emotional eating behavior in young adults
  1. Tez No: 748118
  2. Yazar: ELİF ALTI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR ARSLANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsizliğe Tahammülsüzlük, Duygusal Yeme, Sosyal Destek, Intolerance of Uncertainty, Emotional Eating, Social Support
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmada, genç erişkin bireylerde duygusal yeme, algılanan sosyal destek ve belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. 371 katılımcının verilerinin incelendiğia araştırmada, katılımcılara“Kişisel Bilgi Formu”,“Duygusal Yeme Ölçeği”,“Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği”ve“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”uygulanmıştır. Ölçekler katılımcılara çevrimiçi formlar aracılığıyla verilmiştir. Araştırmada bağımsız örneklem t-test, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Korelasyonu ve Çoklu Basit Regresyon Analizi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, zayıflama diyeti öyküsü, ideal kilo, kilo değerlendirmesi, diyete başlama düşüncesi değişkenleri bakımından duygusal yeme, algılanan sosyal destek ve belirsizliğe tahammülsüzlük düzeylerinde anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Kadınlarda, bekarlarda, daha önce diyet yapmış olanlarda, kendisini çok şişman olarak değerlendiren katılımcılarda duygusal yeme puanları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, katılımcıların duygusal yeme puanları ile aileden algılanan sosyal destek ile negatif yönlü ilişki saptanmıştır. Ayrıca, duygusal yeme ve belirsizliğe tahammülsüzlük düzeyleri ile pozitif yönlü ve anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırma bulgularının ileri araştırma ve uygulamalara katkı sağlayabilecek ölçüde anlamlı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, emotional eating, perceived social support and The relationship between the levels of intolerance to uncertainty was examined. 371 participants In the study, in which the data of the participants were examined,“Personal Information Form”,“Emotional Information Form”Eating Scale“, ”Uncertainty Intolerance Scale“ and ”Multidimensional Perceived Social Support Scale" was applied. The scales gave the participants online forms. given through. Independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Correlation and Simple Multiple Regression Analysis were applied. According to the findings obtained in the research, gender, marital status, education level, weight loss diet history, ideal weight, weight assessment, thought of starting a diet emotional eating, perceived social support, and uncertainty Significant differences were found in the intolerance levels. In women, singles, those who have dieted before, who consider themselves too fat emotional eating scores of the participants were found to be significantly higher. In addition, the emotional eating scores of the participants and the perceived social support from the family were determined. negative relationship was found. Also, emotional eating and intolerance of uncertainty A positive and significant relationship was found with the levels of Further research findings significant enough to contribute to research and practice. is considered.