Iranian influence and covert intentions toward Afghanistan
İran etkisi ve Afganistan'a yönelik gizli niyetler
- Tez No: 748383
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İran, Afganistan, Müdahale, Hudut, Bölgesel Hedef, Iran, Afghanistan, Intervention, Border, Regional Objective
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
İran, Ortadoğu, Körfez ve bir ölçüde Orta Asya'da siyaseten önemli bir aktördür. İran-Afganistan ilişkileri açısından her birinin kendini Fars kökenli görmesi. Günümüzde İran ve Afganistan ortak dil, kültür ve dini değerlere sahip olduğu gibi ekonomik açıdan birbirine bağımlı ve 900 km.lik kontrolü zor ortak sınıra sahiptir. Bu tezin konusu İran'ın Afganistan iç ve dış siyasetine karışması ve müdahalesidir. Kontrolu zor uzun hudutlar, tarihi, İran bölgesel hedefleri ve çok yönlü ilişkiler nedenleriyle İran Afganistan'a söz sahibi olmak İran için önemli siyasi hedeflerden biridir. Sonuçta güvenlik endişeleri, ekonomik beklentiler, bölge genelini kapsayan milli güvenlik siyaseti İran'ı Afganistan'daki güç dengeleri tesisine doğrudan dahil olmaya zorlamaktadır. İran kendi siyasi hedeflerine ulaşmak ve bölgesel etkiler neticesinde Afganistan'ın iç ve dış siyasetine müdahil olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Iran has been a key player in the political settlement of the Middle East, Persian Gulf, and to some extent Central Asian countries. In terms of Iran-Afghanistan ties, both countries consider themselves as the origin of Persian culture. Currently, Iran and Afghanistan share common cultural, linguistic, religious values, economic interdependencies, as well as share a 900 km porous border. The purpose of this study is to examine the Iranian meddling foreign policy, particularly in Afghanistan's domestic and foreign affairs. Having a porous border, historical and multilateral ties, and Iranian regional objectives transforms Afghanistan's power settlement as a key driver for Iranian foreign policy. As a result, to safeguard Iranian security concerns, economic ambitions, and national interests in the region, the power settlement in Afghanistan crucially matters for the Iran regime. Seeking Iranian foreign policy and regional intuitions instigate Tehran to get involved in Afghanistan's internal and international affairs.