Process and change in psychotherapy sessions with a grieving individual: A thematic analysis of systemic therapy
Yastaki bireyle yürütülen psikoterapi seanslarında süreç ve değişim: Sistemik terapinin tematik analizi
- Tez No: 748697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUDUM SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yas tutma deneyimi, Sistemik Terapi, Tematik Analiz, Vaka Analizi, Grieving, Systemic Therapy, Thematic Analysis, Case Study
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırma yetişkin bir kadın ile yürütülen bireysel terapi sürecini inceleyen nitel bir vaka çalışmasıdır. Araştırmanın amacı, yas tutan bir bireyin psikoterapi seanslarındaki süreci ve terapi ile sağlanan değişimi incelemektir. Kalitatif analiz için toplam 7 seans seçilmiş ve seanslar araştırma sorularıyla bağlantılı olarak ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Seansların incelenmesi ve kodlanması sırasında tematik analiz kullanılmıştır. Analiz sonucunda sırasıyla 1) Ölen Eşin Kaybını Deneyimlemek, 2) Eşin Ölümüne Verilen Duygusal Yanıtlar, 3) Öz Farkındalığın Artışı, 4) Kişisel Eylemlilik olmak üzere dört ana tema ortaya çıkmıştır. Birinci tema, hastanede kalış ve çaresizlik hissi, eşin ölümüyle bağlantılı görülen kabuslar, tek başına ebeveynlik deneyimi ve geçmişteki güzel anıların hatırlanması olmak üzere dört alt temadan oluşmaktadır. İkinci tema öfke, suçluluk, bunalmış hissetme ve kaybetme korkusu alt temalarından oluşmaktadır. Üçüncü temanın alt temaları; çocukluk deneyimi ve değişim arayışı, yeni bakış açıları ve perspektifler, pozitif düşünmedir. Son olarak, dördüncü tema altında duygusal dayanıklılık, ilişkisel sınırları yeniden ele alma ve zorunlu ve özgür seçimler alt temalarından oluşmaktadır. Araştırmanın sonucu mevcut literatür ile birlikte, bunların terapötik etkileri ve çalışmanın sınırlamaları ve gelecekteki araştırmalar için öneriler ile tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This is a qualitative single case study of individual therapy process conducted with a grieving woman. The aim of the study was to investigate the process and change in psychotherapy sessions with a grieving individual. A total of 7 sessions were selected and examined in detail the attain the aims of the study. Thematic analysis was used for coding. The analysis revealed four main themes, namely 1) feeling the loss of the husband, 2) emotional responses to the husband's death, 3) increased self-awareness, 4) showing agency. The first theme includes four sub-themes of remembering hospital stay and feeling desperate, nightmares about husband's death, being a single mother and good memories in the past. The second theme consisted of anger, guilt, feeling overwhelmed and fear of loss. Childhood experience and seeking for change, new perspectives and understanding, positive thinking were the sub-themes of third theme. Finally, emotional resilience, thinking about re-establishing relational boundaries and mandatory vs. free choice were explained under the fourth theme. Results were discussed with the current literature, along with their therapeutic implications and limitations of the study and suggestions for future research.