COVID-19 sürecinin profesyonel bale sanatçılarının çalışma metotları üzerine etkisi
Effects of the COVID-19 on professional ballet artists working methods.
  1. Tez No: 748696
  2. Yazar: MELEK ÖZDE SERTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇE SÖNMEMİŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ARACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bale Sanatçılarının Çalışma Metotları ve Covid 19 Süreci, Working Methods of Ballet Artists and the Covid 19 Process
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Bale Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışmanın amacı öncesinde tamamen fiziksel aktivite şeklinde devamlılık gösteren klasik bale sanat dalının Pandemi ile birlikte dönüştüğü yapıyı araştırmak ve en önemlisi geçirdiği değişimlerle yaşanılan değer kaybını taraflar açısından araştırılmak üzere oluşturulmuştur. Güzel sanatlar, hedeflerine, kullandıkları araç gereç ve yöntemlerine göre farklı biçimlerde sınıflandırılmaktadır. Uygulama için 64 bit işlemcili ve IBM destekli 25.0 SPSS ekonometri ölçüm programı kullanılmıştır. Çalışma Pandemi sürecinin yaşanması ve bazı anketlerin taraflara ulaştırılamaması sebebi ile sınırlı sayıda gerçekleştirilmiş ve kukla değişkenler ile rasyolar desteklenmiştir. Bu çalışmanın amacı öncesinde tamamen fiziksel aktivite şeklinde devamlılık gösteren bale sanat dalının Pandemi ile birlikte dönüştüğü yapıyı araştırmak ve en önemlisi geçirdiği değişimlerle yaşanılan değer kaybını taraflar açısından araştırılmak üzere oluşturulmuştur. Özellikle aktif olarak klasik bale yapan bireyler tercih edilmiş ve Pandemi öncesi ile sonrası sürecin klasik bale sanatçılarının çalışma metotları üzerindeki etkileri ölçülmeye çalışılmıştır. Sosyodemografik değişkenlere ek olarak kaç yıldır bale yaptıkları, profesyonel olarak çalışılan süre, antrenman sıklıkları ve en önemlisi Pandemi ile yaşanılan değişimlerin olumlu ve olumsuz süreçleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the structure that the ballet art branch, which was completely physical activity before, transformed with the pandemic, and most importantly, to investigate the loss of value experienced with the changes it went through. Fine arts are classified in different ways according to their goals, the tools and methods they use. For the application, 25.0 SPSS econometric measurement program with 64 bit processor and IBM support was used. Due to the pandemic process and the inability to deliver some questionnaires to the parties, the study was carried out in a limited number and the ratios were supported with dummy variables. The aim of this study was to investigate the structure that the ballet art branch, which was completely physical activity before, transformed with the pandemic, and most importantly, to investigate the loss of value experienced with the changes it went through. In particular, individuals who performed ballet were preferred and the effects of the period before and after the pandemic on the working methods of ballet artists were tried to be measured. In addition to socio-demographic variables, the number of years they have been doing ballet, the time they have worked professionally, the frequency of training, and most importantly, the positive and negative processes of the changes experienced with the pandemic have been discussed.