Fotoğraf sanatında anlam belirleme aracı olarak flaş ışığının kullanılması
The use of flash light as a meaning determination tool in the art of photography
  1. Tez No: 748715
  2. Yazar: BEKİR DİNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN TERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğrafta Işık, Belgesel Fotoğraf, Yapay Aydınlatma, Flaş Işığı, Flaşlı Fotoğraf, Light in Photography, Documentary Photography, Artificial Lighting, Flash Light, Flash Photography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Fotoğraf Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Fotoğrafçılar bir görüntüyü bir yüzeye sabitleme fikri mümkün olduğundan beri yalnızca gün ışığında değil, her türlü aydınlatma koşulunda fotoğraf çekmek istediler. İhtiyaç duyulan bu aydınlatma, ışık kaynaklarının yanı sıra, görüntünün kaydedildiği alan ve merceklerdeki gelişmelerle birlikte iyileştirilmiştir. Bu süreç fotoğraf için, ışığın en temel değerleri olan, yoğunluğunun ve sonrasında da süresinin önemini arttırmıştır. Yapay ışığın ilk kullanımlarında gaz lambaları, ark ışıkları ve magnezyum metalin farklı kimyasal bileşimlerle karışımının yakılması sonucu görüntünün oluşması için ışık elde edilmeye çalışılmıştı. Meteorolojik bir olay olan şimşeğin özelliklerini taşıyan flaş ışığı hareketi durdurabilmesiyle bilimsel gözlemler için de değerli bir araç olmuştur. Fotoğrafların bilimsel nesnel kanıtlar sunduğu düşüncesiyle, sınırların ötesinde bir dizi insanın deneysel çalışmaları sonucunda flaş ışığını elde etmek için çeşitli araçlar geliştirilmiştir. Tezin ilk bölümünde görüntüyü oluşturmak için gereken ışığın sağlanmasına yönelik geliştirilen ilk yapay aydınlatma tekniklerine, ilerleyen süreçte aydınlatmanın iyileştirilmesi için geliştirilen yöntemlere ve bunların sonuçlarında ortaya çıkan fotoğraf çalışmalarına değinilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise flaş ışığının pragmatik kullanımının yanı sıra, bu ışığı bazı meteorolojik olaylarla benzeştiren ve flaş ışığını yoğun şekilde kullanan fotoğrafçıların çalışmaları üzerinden saptamalarda bulunulmuştur. Ele alınan belgesel fotoğraf çalışmalarında kullanılan flaş ışığı, sosyolojik bir bakışla değerlendirilmeye çalışılmış ve ışığın hız ile ilişkisi bazı sanatçıların çalışmaları üzerinden değerlendirilmiştir. Tezin üçüncü ve son bölümünde, yapay aydınlatmanın kullanıldığı çalışmalar üzerinde bıraktığı sonuçların ayırt edici niteliklerinin farkında olup, bunları bilinçli olarak kullanmayı seçen fotoğrafçıların işleri yer almaktadır. Bu çalışmalar üzerinden kullanılan flaş ışığının özelliklerine dikkat çekilmiş ve fotoğrafta oluşturduğu özgün anlatım değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the idea of fixing an image to a surface was possible, photographers wanted to photograph in any lighting conditions, not just in daylight. This needed illumination has been improved with improvements in light sources as well as the area where the image is recorded and lenses. This process has increased the importance of intensity and duration, which are the most basic values of light, for photography. In the first uses of artificial light, gas lamps, arc lights and a mixture of magnesium metal with different chemical compositions were used to produce light for the formation of the image. The flash light, which has the characteristics of lightning, which is a meteorological event, has been a valuable tool for scientific observations as it can stop the movement. With the idea that photographs provide objective scientific evidence, various means have been developed to obtain the flash light as a result of the experimental work of a number of people beyond borders. In the first part of the thesis, the first artificial lighting techniques developed to provide the light required to create the image, the methods developed to improve the lighting in the following process and the photographic studies that emerged as a result of these were mentioned. In the second part of the thesis, besides the pragmatic use of flash light, determinations were made on the works of photographers who compared this light with some meteorological events and used flash light intensively. The flash light used in the documentary photography studies discussed was tried to be evaluated from a sociological perspective and the relationship between light and speed was evaluated through the works of some artists. In the third and last part of the thesis, there are the works of photographers who are aware of the distinctive qualities of the results on the works in which artificial lighting is used and choose to use them consciously. Attention was drawn to the characteristics of the flash light used through these studies and the original expression created in the photograph was evaluated.