Gastrointestinal stromal tümör tanısı olan hastalarda imatinibin sitopeni yan etkisinin, tedavi etkinliğini predikte etmedeki yeri
The role of imatinib's side effect of cytopenia in predictioning the activity of the treatment in patients with diagnosis of gastrointestinal stromal tumor
- Tez No: 749187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY KUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: GİST, prognostik faktörler, sağkalım, sitopeni, tirozin kinaz inhibitörleri, GIST, prognostic factors, survival, cytopenia, tyrosine kinase inhibitors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Tirozin kinaz inhibitörlerinin kullanımı sırasında, hedef gen ya da yolağın inhibe edilmesi ile ilişkili olarak bazı yan etkiler görülebilmektedir. Bir c-kit inhibisyonu yapan tirozin kinaz inhibitörü olan imatinib, yine c-kit inhibisyonu yaparak sitopeniye yol açabilmektedir. Bu çalışma, tirozin kinaz inhibitörü olan imatinibin sitopeni yan etkisinin tedavi etkinliğini predikte etmedeki yerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji kliniğinde GİST tanısıyla takip edilen hastalar retrospektif olarak tarandı. Metastatik ya da rezeke edilemeyen GİST tanısıyla imatinib tedavisi başlanmış 61 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların imatinib tedavisinden 3 ay öncesi ve tedavi başlandıktan sonraki 3 ay içindeki kan sayımı değerleri kayıt edildi. Başlangıç değerine göre hemoglobin değerindeki 0,8 gr/dL azalma, total lökosit, lenfosit ve nötrofil değerlerindeki 500/µL azalma ya da trombosit değerinde 50.000/µL azalma tespit edilen grup ile azalma olmayan grup progresyonsuz sağkalım (PFS) için Kaplan-Meier ile analiz edildi. En sık yerleşim yeri mide olmakla birlikte gastrointestinal sistemin farklı lokalizasyonlarında ve retroperitoneal yerleşimli gibi atipik yerleşimli tümörlere de rastlandı. C-kit ile PDGFRA mutasyonu olan hastalar saptandı. Ortalama yaş 69'idi. Hastaların 23'ü kadındı (%37.7). Ortanca takip süresi 52(41.3-62.7) aydı. Ortanca PFS,33(20.2-45.8) aydı. İmatinib tedavisi sonrası hemoglobin değerinde 0,8 gr/dL azalma olanlarda hastaların ortanca PFS'ı 46.0(32.5-59.5) ay iken, düşmeyen hastalarınki 21.0(10.1-31.9) aydı (P=0.008). Ancak diğer parametreler olan lökosit, lenfosit, nötrofil ve trombosit seviyesinde azalma ile progresyonsuz sağkalım arasında ilişki gözlenmedi. İmatinib tedavisi alan GİST hastalarında hemoglobin değerindeki düşüş PFS için pozitif prediktif bir parametre olabilir.
Özet (Çeviri)
During the use of tyrosine kinase inhibitors, some side effects can be seen related to the inhibition of the target gene or pathway. Imatinib, a tyrosine kinase inhibitor that inhibits c-kit, can also cause cytopenia by inhibiting c-kit. This study aims to evaluate the role of cytopenia side effects of imatinib, a tyrosine kinase inhibitor, in predicting treatment efficacy. Patients followed up with the diagnosis of GIST in the Medical Oncology Clinic of Gaziantep University Faculty of Medicine were retrospectively scanned. A total of 61 patients who were started on imatinib therapy with the diagnosis of metastatic or unresectable GIST were included in the study. The blood count values of the patients 3 months before the imatinib treatment and within 3 months after the treatment was started were recorded. The group with 0.8 g/dL decrease in hemoglobin value, 500/µL decrease in total leukocyte, lymphocyte and neutrophil values or 50.000/µL decrease in platelet value compared to the baseline value and the group without decrease were analyzed by Kaplan-Meier for progression-free survival (PFS). Although the most common localization is the stomach, atypical localized tumors such as retroperitoneal and different localizations of the gastrointestinal tract were also encountered. Patients with PDGFRA mutation were detected with the C-kit. The mean age was 69. Twenty-three of the patients were women (37.7%). The median follow-up was 52(41.3-62.7) months. The median PFS was 33(20.2-45.8) months. The median PFS of patients with a decrease of 0.8 g/dL in hemoglobin after imatinib treatment was 46.0(32.5-59.5) months, while that of patients who could not fall was 21.0(10.1-31.9) months (P=0.008). However, no correlation was observed between decrease in leukocyte, lymphocyte, neutrophil and thrombocyte levels, which are other parameters, and progression-free survival. Decrease in hemoglobin value may be a positive predictive parameter for PFS in GIST patients treated with imatinib.