Suriye iç savaşında PKK/PYD terör örgütünün değişen vekâlet ilişkileri altında yatan nedenler
Underlying reasons of the changing proxy relations of the PKK/PYD terrorist organization in the Syrian civil war
- Tez No: 749268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUĞRA SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Vekâlet Savaşları, İşbirliği, Şiddet Yanlısı Devlet Dışı Aktörler, Suriye İç Savaşı, PKK, PYD, Proxy Wars, Cooperation, Violent Non-State Actors, Syrian Civil War, PKK, PYD
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, PKK'nın Suriye kolu olan PYD terör örgütünün Suriye İç savaşındaki vekâlet ilişkilerinin mantığını anlamak ve değişen vekâlet ilişkilerinin altında yatan nedenleri vurgulamak amaçlanmıştır. 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaş, kuşkusuz PKK/PYD'nin bölgedeki konumunu güçlendirmiştir. İç savaş sürecinde Suriye rejimi ile vekâlet ilişkileri kapsamında kurduğu işbirliği sayesinde kendi denetimi altında bir toprak parçası ve bir nüfus sahibi olan örgüt, Suriye'nin kuzeyinde etki alanı oluşturan şiddet yanlısı devlet dışı bir aktör konumuna gelmiştir. Elde ettiği bu kazanımla örgüt, Abdullah Öcalan'ın 'demokratik özerklik' programını Suriye'nin kuzeyinde hayata geçirerek özerk/federe bir bölge kurma fırsatı yakalamıştır. Ancak ülkenin doğal kaynaklarını ve en verimli arazilerini elinde bulunduran örgütün bu hedefi, Suriye Devleti'nin toprak bütünlüğünü zora sokma ihtimalini gündeme getirmiştir. Dolasıyla gelecekte Suriye'nin kuzeyinde kurulmasını hedeflediği özerk/federe bir Kürt devleti için elini güçlendirmek isteyen PKK/PYD 2014 yılından itibaren rejimden ziyade pragmatik bir geçişle DEAŞ ile mücadele üzerinden ABD ile ortaklık yoluna gitmiştir. ABD ile kurduğu vekâlet ilişkisi sayesinde askeri kapasitesini geliştiren örgütün, Suriye'nin kuzeyinde kontrolü altındaki özerk yapıları güçlendirmesinin yanı sıra uluslararası alanda meşruiyet kazanmasının da önü açılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to understand the logic of the proxy relations of the PYD terrorist organization, the Syrian branch of the PKK, in the Syrian Civil War and to emphasize the reasons for the changing proxy relations. The civil war started in Syria in 2011 clearly strengthened the position of the PKK/PYD in the region. Owning a piece of land and a population under control thanks to the cooperation established during the civil war regarding to proxy relations, became a violent non-state actor forming an area of influence in northern Syria. With this gain, the organization had the opportunity to establish an autonomous/federated region by implementing Abdullah Öcalan's 'democratic autonomy' program in northern Syria. However, this goal of the organization holding the country's natural resources and the most productive terrain, has brought up the possibility of putting the territorial integrity of the Syrian State into trouble. Therefore, the PKK/PYD, which wants to strengthen its hand for an autonomous/federated Kurdish state aiming to establish in the north of Syria in the future, has made a pragmatic transition to partnership with the USA for the fight against DAESH, rather than the regime since 2014. Developing its military capacity thanks to its proxy relationship with the USA, the organization strengthened the autonomous structures under its control in northern Syria, as well as paving the way for gaining legitimacy in the international arena.