Alanya folkorunda geçiş dönemleri (Doğum-evlilik-ölüm adetleri)
Transition periods in Alanya folklore (Birth, marriage, death)
- Tez No: 749658
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYA KARADAVUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Alanya, Doğum, Ölüm, Evlilik, Ritüel, İnanç, Alanya region, kultur, transition of the tradition
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ekin insanoğlunun yüzyıllardır, uğraşları sonucu ortaya çıkarttığı üründür. Halk bilimi alanında ekin ya da kültür ise kökenlerimize bağlı kalarak geçmişten günümüze aslımızı korumak, yaşatmaktır. Bunu yapmanın en önemli yollarından birisi de derleme yöntemi ile geleneksel kültürü yazıya aktararak gelecek nesillere aktarmaktır. Bu çalışmamızda Alanya bölgesinin doğusundan batısına bütün mahallelerinde derleme çalışması yaparak geçmişte var olan geçiş dönemi ritüellerinde Yörük kültüründen esintiler ve yerleşik hayata geçişin ve teknolojinin gelişmesi ile gelenek göreneklerimizde ne türlü değişim ve devamlılığın olduğu ortaya çıkartılmak amaçlanmıştır. Bu çalışma esnasında Alanya da var olan yüz mahalle gezilerek orada var olan derleme için konuşmayı kabul eden 59 kaynak kişi ile konuşulmuştur. Konuşulan kaynak kişiler tamamen doğma büyüme Alanyalı kişilerden seçilmiş araştırmada Alanya dışından buraya yerleşmiş kişiler alınmamıştır. Bunun amacı araştırma konumuzun Alanya bölgesinde yaşayan insanların geçiş dönemlerinin incelenmesinden dolayıdır. Alanya bölgesinde yaşayan konuşmacılar, kendi içlerinde mahalle ve yaş sınırlarına ayrılarak doğu ve batı mahallelerinde ayrı incelemeler yapılması amaçlanmıştır. İnceleme sonrası elde edilen verilerle evlilik, doğum, ölüm adetleri kapsamlı bir şekilde incelenmiş olup yıllar içinde ki değişimleri nedenleri ile birlikte sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kultur is the product that mankind has produced for centuries as a result of their efforts. In the field of folklore, kultur or culture is to preserve and keep our origin alive from the past to the present, by adhering to our origins. One of the most important ways to do this is to transfer the traditional culture to future generations by writing down the traditional culture with the collation method. In this study, it is aimed to reveal what kind of change and continuity in our traditions with the breezes of the nomadic culture and the transition to settled life and the development of technology in the rituals of the transition period that existed in the past, by compiling all the neighborhoods from the east to the west of the Alanya region. During this study, about a hundred neighborhoods in Alanya were visited and 56 resource people who were present there and agreed to speak for the compilation were talked to. The interviewees were selected from people who were born and bred in Alanya, and people who settled here from outside of Alanya were not included in the study. The purpose of this is due to the examination of the transition periods of the people living in the Alanya region of our research subject. It is aimed to make separate analyzes in the eastern and western districts by dividing the speakers living in the Alanya region into neighborhood and age limits. With the data obtained after the examination, marriage, birth and death customs were examined in detail and their changes over the years were concluded with their reasons.