Süt keçilerinin beslenmesinde farklı yöntemlerle kurutulmuş narenciye posası kullanımının süt verimi, kalitesi ve süt ürünlerinde organoleptik özellikler üzerine etkileri
The effect of utilisation of citrus pomace dried with different methods on dairy goats' milk yield, quality and organoleptic properties of dairy products
  1. Tez No: 750012
  2. Yazar: HARUN KUTAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN RÜŞTÜ KUTLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aroma, Narenciye, Organoleptik, Posa, Süt, Aroma, Citrus, Organoleptic, Pomace, Milk
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
İki aşamalı mevcut çalışmada en iyi kurutma yöntemi ve kurutulan posanın karma yemdeki mısırla ikame potansiyelinin tespiti amaçlanmıştır. İlk denemede; narenciye (portakal, greyfurt ve limon) posaları farklı yöntemlerle (sıcak hava, infrared enerji, sıcak hava + infrared enerji; 70 oC ve 80 oC) 3x3x2 18 muamele grubunda kurutularak besin madde ve in vitro sindirilebilirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Sıcak hava+infrared enerjiyle kurutulan greyfurt posası en iyi in vitro sindirilebilirlik sonucunu vermiştir. Kurutma yöntemleri posalarda Mg ve Fe düzeyini, aroma maddelerinden toplam ester miktarını etkilemiştir. Posaların yağ asitleri de kurutma yöntemlerinden önemli (P0.05) iken; süt yağı 6, 7 ve 8. haftalarda, laktoz düzeyi 3, 4 ve 5. haftalarda artmıştır. Muameleler kanda glikoz, kolesterol, NEFA, BHB ve IGF-1 ile süt yağ asidini olumsuz, sütün aroma, Cu, Fe miktarı ve peynir randımanını olumlu etkilemiştir. Somatik hücre sayısı çalışmanın ortasında kontrol grubunda daha düşük bulunmuş, peynir ve dondurmada kalite veya organoleptik özelliklerde herhangi bir etki gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In the two-stage current study it was aimed to determine the best drying method and the potential of the dried pulp substitution with corn in concentrate feed. On the first trial; nutrient and in vitro digestibility analyzes were carried out by drying citrus (orange, grapefruit and lemon) pomaces with different methods (hot air, infrared energy, hot air + infrared energy; 70 oC and 80 oC) in 3x3x2 18 treatment groups. The grapefruit pomace dried with hot air + infrared energy, resulted the best in vitro digestion. Drying methods affected the Mg and Fe levels and the total ester content of aroma substances in pomaces. Fatty acids were also significantly (P0.05), except for the 3rd week; an increase was observed in milk fat at 6th, 7th and 8th weeks, and lactose level increased at 3th, 4th and 5th weeks. Treatments negatively affected blood glucose, cholesterol, NEFA, BHB, IGF-1, milk fatty acid, and affected positive the aroma, Cu, Fe amount of milk and cheese yield. In the middle of the study, somatic cell count was found to be lower in the control group and no effect was observed on the quality or organoleptic properties of cheese and ice cream.