Gastrointestinal sistem kanamalarında transarteriyel embolizasyon tedavisinin güvenilirliği ve etkinliği
Safety and efficacy of transarterial embolization therapy in gastrointestinal system bleeding
- Tez No: 750072
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN İNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal Sistem Kanaması, Endovasküler Tedavi, Transarteriyel Embolizasyon, Girişimsel Radyoloji, Gastrointestinal System Bleeding, Endovascular Therapy, Transarterial Embolization, Interventional Radiology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Gastrointestinal sistem (GİS) kanaması, yüksek morbidite ve mortalite ile seyredebilen önemli bir hastane başvuru nedenidir. GİS kanaması ile gelen hastaların hızlı ve doğru bir şekilde teşhisinin konulması ve zamanında tedavisine başlanılması gerekmektedir. Endoskopinin mümkün olmadığı veya başarısız endoskopik tedaviden sonra, transarteriyel embolizasyon (TAE), acil cerrahiye nispeten güvenli bir alternatif seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Girişimsel Radyoloji ünitesinde 2013 ve 2022 tarihleri arasında gastrointestinal sistem kanaması nedeniyle transarteriyel tedavi yapılan hastalara ait klinik, laboratuar, endoskopik, radyolojik (anjiografik) bulguları retrospektif olarak incelenmiş ve elde edilen bulgular literatür ile birlikte değerlendirilmiştir. Çalışmamıza dahil edilen 34 hastanın %64,7'si (n=22) erkek, %35,3'ü (n=12) kadındı. Hastaların yaş dağılımının 22-90 yıl arasında değiştiği, yaş ortalamasının ise 59,94 ± 14,87 olduğu tespit edildi. Çalışmaya dâhil edilen hastaların tanı dağılımlarına bakıldığında; %58,8'inin (n=20) malignite, %17,6'nın (n=6) ülser, %11,8'inin (n=4) post-op hemoraji, %8,8'inin (n=3) vasküler nedenler, %2,9'unun (n=1) inflamatuar bağırsak hastalığı tanılarından oluştuğu tespit edildi. Hastaların anjiografik embolizasyona ait bulgulara bakıldığında; en fazla %76,5 (n=26) oranı ile ekstravazasyon tespit edildi. TAE işleminde %55,9 (n=19) oran ile en fazla koil kullanıldığı tespit edildi. Çalışmamızda TAE uygulanan hastaların tamamında (n=34; %100,0) teknik başarının, %70,6'sında (n=24) da klinik başarının sağlandığı tespit edildi. Sonuç olarak, endoskopik olarak yönetilemeyen akut GİS kanaması olan hastalarda, morbidite ve mortaliteyi önlemek için hızlı radyolojik görüntüleme çalışmaları ve endovasküler müdahale düşünülmelidir. TAE ile etkili ve güvenli GİS stabilizasyonu sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Gastrointestinal system (GIS) bleeding is an important reason for hospital admissions with high morbidity and mortality. Patients presenting with GI bleeding should be diagnosed quickly and accurately and their treatment should be started in a timely manner. Transarterial embolization (TAE) emerges as a relatively safe alternative to emergency surgery after endoscopy is not possible or after unsuccessful endoscopic treatment. In this study, clinical, laboratory, endoscopic, radiological (angiographic) findings of patients who underwent transarterial embolization treatment for gastrointestinal system bleeding between 2013 and 2022 at Çukurova University Medical Faculty Balcalı Hospital Interventional Radiology Department were retrospectively analyzed and the obtained findings were evaluated together with the literature. Of the 34 patients included in our study, 64,7% (n=22) were male and 35,3% (n=12) were female. It was determined that the age distribution of the patients ranged from 22 to 90 years, and the mean age was 59,94 ± 14,87 years. Considering the diagnosis distribution of the patients included in the study; 58,8% (n=20) had malignancy, 17,6% (n=6) had ulcer, 11,8% (n=4) had post-op hemorrhage, 8,8% (n =3) vascular causes, 2,9% (n=1) were diagnosed as inflammatory bowel disease. Considering the findings of angiographic embolization of the patients; Extravasation was detected with a maximum rate of 76,5% (n=26). It was determined that the coil was used the most in the TAE procedure with a rate of 55,9% (n=19). In our study, it was determined that technical success was achieved in all (n=34; 100,0%) patients who underwent TAE, and clinical success was achieved in 70,6% (n=24) of them. In conclusion, rapid radiological imaging studies and endovascular intervention should be considered in patients with acute GI bleeding that cannot be managed endoscopically to prevent morbidity and mortality. Effective and safe GIS stabilization can be achieved with TAE.