Göçmen gebe kadınlara verilen güvenli annelik eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of safe motherhood training given to immigrant pregnant women
- Tez No: 750203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE SEVİM ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Güvenli Annelik, Göç ve Kadın, Gebelik Dönemi Sağlık Eğitimleri, Gebelikte Danışmanlık, Hemşirelik, Safe Motherhood, Migration and Women, Pregnancy Health Education, Pregnancy Counseling, Nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma, göçmen gebe kadınlara verilen güvenli annelik eğitiminin değerlendirilmesi amacıyla yarı deneysel yapılan bir çalışmadır. Bu araştırmanın evrenini Türk Kızılay Ankara Toplum Merkezi faydalanıcısı olan, son trimesterda bulunan 53 göçmen gebe kadın oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında kişisel bilgi formu ile eğitim öncesinde ve sonrasında“Güvenli Annelik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Araştırmaya katılan göçmen gebe annelerle yüz yüze görüşmeler sağlanarak, ana dillerini konuşabilen tercüman eşliğinde anket formunun doldurulması sağlanmıştır. Gebe kadınlara güvenli annelik eğitimleri 01.11.2021 - 01.03.2022 tarihleri arasında Ankara Toplum Merkezi eğitim salonunda verilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirmesi için Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 20.0 paket programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler; sayı, yüzde, ortalama±standart sapma ile değerlendirilmiştir. Araştırmada iki nominal değişkenin yer aldığı karşılaştırmalar 'ki kare' analizi ile yapılmıştır. Bağımlı değişkenlerin karşılaştırılması t testi ile incelenmiştir. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık 0,05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmada yer alan göçmen gebe kadınların %32,1'inin 26-30 yaş arasında, %47,2'sinin ilkokul mezunu, %90,6'sının gelirinin giderinden az olduğu, %94,3'ünün sosyal güvencesinin olmadığı ve %26,4'ünün 5 çocuk ve üstü sayıda çocuğa sahip olduğu bulunmuştur. Çalışma sonucunda göçmen gebe kadınlara verilen Güvenli Annelik Eğitiminin gebe kadınların bilgi düzeylerinin %95 oranında artırdığı tespit edilmiştir. Bu doğrultu da anne adaylarının güvenli annelik bilgi düzeylerine artırmaya ilişkin eğitim verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is a quasi-experimental study to evaluate the effectiveness of safe motherhood training given to immigrant pregnant women. The population of this research consists of 53 immigrant pregnant women in the last trimester who are the beneficiaries of the Turkish Red Crescent Ankara Community Center. Personal information form and“Safe Motherhood Information Form”before and after the training were used to collect the research data. Face-to-face interviews were conducted with the migrant pregnant mothers who participated in the research, and the questionnaire form was filled in accompanied by an interpreter who can speak their mother tongue. Safe motherhood trainings were given to pregnant women between 01.11.2021 and 01.03.2022 in Ankara Community Center training hall. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 20.0 package program was used to evaluate the data obtained from the research. Descriptive statistics; number, percentage, mean±standard deviation. Comparisons involving two nominal variables in the study were made with chi-square analysis. Comparison of dependent variables was examined with t test.The results were evaluated at the 95% confidence interval and the significance level of0.05. 32.1% of the immigrant pregnant women included in the study were between the ages of 26-30, 47.2% were primary school graduates, 90.6% had less income than their expenses, 94.3% had no social security, and 26% had no social security. It was found that ,4 of them had 5 or more children. As a result of the study, it was determined that the Safe Motherhood Training given to immigrant pregnant women increased the knowledge level of pregnant women by 95%. In this direction, it is recommended to provide training on increasing the knowledge level of safe motherhood of expectant mothers.