Kemalizm'i eleştiren bir Kemalist: Emin Türk Eliçin
A Kemalist criticizing Kemalism: Emin Türk Eliçin
  1. Tez No: 750493
  2. Yazar: MEHMET KARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE SAVUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kemalizm, Kemalizm Eleştirisi, Emin Türk Eliçin, Kemalist, İdeoloji, Kemalism, Criticism of Kemalism, Emin Türk Eliç, Kemalist, Ideology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kemalizm kavramının Türkiye tarihinde çok önemli bir yeri bulunmaktadır. Hatta Kemalizm öyle bir kavramdır ki tarihin olduğu kadar günümüzün de siyasal, iktisadi ve sosyal alanlarında kendine yer bulmakta ve bu alandaki tartışmalara konu olmaktadır. Kemalizm, Türk toplumu için yabancı bir kavram olmamakla beraber, içeriği sürekli tartışma konusudur. Türkiye'nin temellerini, kurucu unsurlarını oluşturduğu ve Cumhuriyet boyunca devamlı olarak gölgesini göstereceğini söyleyenler olduğu kadar; eskidiği, güncellenmesi gerektiğini söyleyenler hatta tamamen ortadan kaldırılmasını söyleyenler dahi bulunmaktadır. Siyasi söylemlerde sıkça kendine yer bulmakta, Kemalizm söylemiyle aidiyet duygusu yaratılmaya çalışılmaktadır. Bunlara ek olarak, Türkiye'nin siyasi tarihinde siyasi partilerden ayrı olarak askeri müdahalelerde bir söylem olarak ön plana çıkmış ve her alanda yapılan çalışmaların meşruiyetini sağlamada tüm kesimlere dayanak görevi görmüştür ve görmeye devam etmektedir. Kemalizm'in kavram olarak açıklaması üzerinde birçok farklı yorumlar olduğu gibi; ideoloji olup olmadığı konusunda dahi tartışmalar yapılmakta, ideoloji olduğunu savunanlar ise savlarını desteklemek için ideolojik açıklamalar getirmektedir. Yine Kemalizm'in ateşli savunucuları olduğu kadar eleştirenler de bulunmaktadır. Bu eksende Kemalizm'e eleştiri getirenlerden biri de Kemalist kimliği ile öne çıkan Emin Türk Eliçin'dir. Çalışmanın amacı da Kemalizm'i bir Kemalist olarak eleştiren Emin Türk Eliçin'in Kemalizm'e bakışını, kendisini Kemalizm'i eleştirmeye yönelten sebepleri ve eleştirilerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışmada literatür taraması ve derleme yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan çalışma neticesinde Eliçin'in, Kemalizm'in vadettikleri ile sundukları arasında farklar olduğunu, ideolojik temellere yeterince sahip olmadığını, uygulamalarda eksiklikler bulunduğunu ve Kemalizm'in iddia ettiği kadar başarılı olmadığını öne sürdüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The notion of Kemalism has a very important place in the history of Turkey. In fact, Kemalism is such a concept that it finds its place in the political, economic and social fields of today as well as history and is the subject of discussions in this field.. Although Kemalism is a familiar concept for Turkish society, Its content is a issue of continuous debate. As well as Those who say that they form the foundations and founding factors of Turkey and that it will have been constantly show its shadow throughout the Republic; there are those who say that it is old, that it needs to be updated, even those who say that it should be completely rescind. It is frequently found in political discourses, and a sense of belonging is tried to be created with the discourse of Kemalism. In addition to these, in the political history of Turkey, apart from political parties, military interventions have come to the fore as a discourse, and it has served as a basis for all segments in ensuring the legitimacy of the work done in every field, and continues to do so. As there are many different interpretations on the definition of Kemalism as a concept; there are discussions about whether there is an ideology, and those who defend it as an ideology bring ideological explanations to support their arguments. There are also ardent defenders of Kemalism, as well as critics. One of those who criticize Kemalism on this axis is Emin Türk Eliçin, who stands out with his Kemalist identity. The aim of the study is to reveal Emin Türk Eliçin's view and criticisms of Kemalism, who criticizes Kemalism as a Kemalist. In this direction, literature review and compilation methods were used in the study. As a result of the study, it has been concluded that Eliçin argues that there are differences between what Kemalism promises and what it offers, that it does not have enough ideological foundations, that there are deficiencies in practices and that Kemalism is not as successful as it claims.