Aydın ilinde hamile kadınlarda ve yenidoğan bebeklerinde iyot durumu ve kapiller TSH ile olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of iodine status and its relationship with capilllary TSH in pregnant women and newborn babies in Aydin province
- Tez No: 750597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ANIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hamilelik, Yenidoğan, İyot eksikliği, İdrar iyot konsantrasyonu
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Bu kesitsel-analitik çalışmada, Aydın ilinde hamile kadınlar ile yenidoğan bebeklerinde idrar iyot düzeyi ölçülerek annelerin ve bebeklerinin iyot durumunun tespit edilmesi ve kordon kanında tiroid stimulan hormon (TSH) değerleri ölçülerek iyot ile olan ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereçler ve Yöntem: Çalışmaya, 1 Mart 2021 - 20 Ocak 2022 tarihleri arasında Aydın'da yaşayan hamile kadın ve yenidoğan bebekleri dahil edildi. Hamile kadınların sosyoekonomik ve obstetrik özellikleri, tiroid hastalıkları, iyotlu tuz kullanım durumları, hamilelikte iyot takviyesi alıp almadıkları ve yenidoğan bebeklerin doğum özellikleri gibi ek bilgileri içeren bir anket uygulandı. İyot durumunun göstergesi olarak ortanca UIC ve kordon kanı TSH ölçümü yapılarak, hamile kadınlarda ortanca ortanca UIC 10 mIU/L olan bebeklerin sıklığı ve iyot durumu ile olan ilişkisi incelendi. Bulgular: Çalışmaya 388 hamile kadın ve yenidoğan bebekleri dahil edildi, 153 hamile kadın ve yenidoğan iyot yüklenmesi (>500 μg/L) nedeni ile çalışma dışı bırakıldı ve inceleme 235 kişi üzerinden yapıldı. Hamile kadınlarda ve yenidoğanlarda ortanca UIC sırasıyla 144,8 μg/L ve 143,0 μg/L, iyot eksikliği sıklığı %51,9 ve %35,3 idi. Annelerin %16,4'ünde (n=20) ciddi, %33,6'sında (n=41) orta, %50,0'sinde (n=61) hafif; yenidoğanların %12'sinde (n=10) ciddi, %18,1'inde (n=15) orta, % 69,9'unda (n=58) hafif iyot eksikliği mevcuttu. Yenidoğan ve anne UIC arasında pozitif yönlü anlamlı korelasyon saptandı (rho=0,383 p10 mIU/L bebeklerin oranı %2,7 idi. Hamilelerde ve yenidoğanlarda UIC ile kordon kanı TSH düzeyleri arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Çalışmada anne yaşı ve iyotlu tuz kullanım özellikleri hamilelerde iyot eksikliği ile ilişkili olarak değerlendirildi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, Aydın ilinde ortanca UIC ile belirlenen iyot durumuna göre hamile kadınlarda hafif iyot eksikliği olduğunu, yenidoğanların ise iyotun yeterli olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, Aydın'da hamilelik ve emzirme döneminde iyotlu beslenme, iyot takviyesi ile ilgili stratejilere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: In this cross-sectional-analytical study, we aimed to investigate the iodine status of pregnant women and their babies by measuring urinary iodine levels in Aydın, and to evaluate the relationship between the iodine status of the subjects and cord blood thyrotropin stimulating hormone (TSH) levels. Material-Method: Pregnant women and newborn babies living in Aydın between March 1, 2021 and January 20, 2022 were included in the study. A questionnaire including demographic, and clinical features such as socioeconomic and obstetric characteristics of pregnant women, thyroid diseases, iodized salt use, iodine supplementation during pregnancy and birth characteristics of newborn babies was applied. By measuring the median urinary iodine concentration (mUIC) and cord blood TSH as indicators of iodine status, the mUIC 10 mIU/L and its relation with iodine status were investigated. Results: Three hundred eighty-eight pregnant women and newborn babies were included in the study, 153 pregnant women and newborns were excluded due to iodine excess (>500 μg/L), and the analysis was performed on 235 participants. mUIC in pregnant women and newborns was 144.8 μg/L and 143.0 μg/L, and the frequency of iodine deficiency was 51.9% and 35.3 respectively. The frequency of severe, moderate and mild iodine deficiency in pregnants was 16.4% (n=20), 33.6% (n=41), and 50.0% (n=61), respectively. The frequency of severe, moderate and mild iodine deficiency in newborns was 12% (n=10), 18.1% (n=15), and 69.9% (n=58), respectively. A significant positive correlation was found between newborn and mother mUIC (rho=0.383 p10 mIU/L was 2.7%. There was no correlation between mUIC and cord blood TSH levels in pregnant women and newborns (p>0.05). Maternal age and iodized salt usage was related to iodine status of pregnant women. Conclusion: The results of this study show that there is mild iodine deficiency in pregnant women, and iodine is sufficient in newborns in Aydın, according to the iodine status determined by mUIC. Therefore, we need for strategies to improve the iodine status of pregnant women in Aydın.