COVID-19 pandemisinde algılanan sosyal destek ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün ruhsal hastalık belirtileriyle ilişkisi
The relationship of perceived social support and intolerance of uncertainty to mental illness symptoms in the COVID-19 pandemic
- Tez No: 750711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSİN UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, pandemi, algılanan sosyal detsek, belirsizliğe tahammülsüzlük, ruh sağlığı, COVID-19, pandemic, perceived social support, intolerance of uncertainty, mental health
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, Covid-19 pandemisinde algılanan sosyal destek ve belirsizliğe tahammülsüzlüğün ruhsal hastalık belirtileriyle ilişkisini anlamaktır. Araştırma kapsamında örnekleme Google Formlar üzerinden pandemi koşulları gözetilerek çevrimiçi ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan 203 kişinin %75,4'ü kadın %24,6'sı erkektir. Veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Veri Formu, Covid- 19 Veri Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ASD), Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASÖ), Belirsizliğe Tahammülsüzlük Ölçeği (BTÖ) kullanılmıştır. Araştırma bulguları neticesinde; katılımcıların yaşı arttıkça belirsizliğe tahammülsüzlük puanı ve depresyon, anksiyete ve stres puanlarının azaldığı bulunmuştur. Belirsizliğe tahammülsüzlük ve depresyon, anksiyete ve stres arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Algılanan sosyal destek ile depresyon, anksiyete ve stres arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışmama, ekonomik durumun kötüye gitmesi, kronik hastalık varlığı, psikiyatrik tanı varlığı, test olmadığı halde COVID-19 olduğunu düşünenler, çalıştığı işten dolayı karantina uygulamalarından muaf olanlar ve aşı olan katılımcıların belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeği puanları ortalamaya göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, ekonomik durumun kötüye gitmesi, psikiyatrik tanının varlığı ve test olmadığı halde COVID-19 olduğunu düşünenlerin depresyon anksiyete ve stres ölçeği punları ortalama puanlardan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Gelir getiren bir işte çalışmayan katılımcıların depresyon, anksiyete ve stres düzeyleri çalışıyor olanlara göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to understand the relationship between perceived social support and intolerance of uncertainty and mental illness symptoms in the Covid- 19 pandemic. Within the scope of the research, it was reached online via Google Forms, taking into account the pandemic conditions. 75.4% of the 203 people participating in the research were female and 24.6% were male. Sociodemographic Data Form, Covid-19 Data Form, Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), Depression Anxiety Stress Scale (DASS), Intolerance of Uncertainty Scale (IUS) were used as data collection tools. As the age of the participants increases intolerance to uncertainty and depression, anxiety and stress score. A positive and significant relationship was found between intolerance of uncertainty and depression, anxiety and stress. A significant negative correlation was found between perceived social support and depression, anxiety and stress. The scores of the intolerance to uncertainty scale were found to be significantly higher than the average for those who did not work, worsened economic situation, presence of chronic disease, presence of psychiatric diagnosis, those who thought they had COVID-19 even though there was no test, who were exempted from quarantine practices due to their work, and who were vaccinated. In addition, the depression anxiety and stress scale scores of those who thought they had COVID- 19 despite worsening economic status, presence of psychiatric diagnosis and no test were found to be significantly higher than the average scores. The depression, anxiety and stress levels of the participants who do not work in an income- generating job were found to be higher than those who work.