Validated finite element modeling based parametric study for reinforced concrete shear walls
Betonarme perde duvarların doğrulanmış sonlu eleman modellemesine dayalı parametrik çalışma
  1. Tez No: 750806
  2. Yazar: DUYGU DAMLA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EREN GÜLŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme Perde Duvar, Doğrusal Olmayan Sonlu Elemanlar Analizi, Yatay Yük, Yük Taşıma Kapasitesi, Çatlak Derinliği, RC Shear Wall, Non-Linear Finite Element Method, Lateral Load, Load Carrying Capacity, Crack Width
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, betonarme perde duvarların deprem ve rüzgâr yükü gibi yatay yükler altındaki davranışlarını daha iyi anlamak amacıyla geliştirilmiştir. Literatürden deneysel bir çalışma olarak modellenmiş bir betonarme perde duvar, ATENA 2D programı kullanılarak modellenmiştir. Analiz yöntemi doğrusal olmayan sonlu elemanlar analizidir. Analiz sonucunda deneysel model ile analitik modelin sonuçları karşılaştırılmış ve birbirine çok benzer davranışlar sergilediği gözlemlenmiştir. Doğruluğu sağlanmış bu analitik perde duvar modelinin özellikleri kullanılarak, ATENA 2D programıyla farklı parametrelere sahip 2016 betonarme perde duvar modellenmiş ve analiz edilmiştir. 2016 model de doğrusal olmayan sonlu eleman analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu modeller beton sınıfı, perde duvar kalınlığı, donatı oranı, yükseklik, b/ℓ oranı, eksenel yük parametrelerinin değiştirilmesi ile oluşturulmuştur. Bu analiz sonuçları neticesinde birçok bulguya ulaşılmıştır. Bu parametrelerin yük taşıma kapasitesi ve çatlak derinliğine etkinliği gözlemlenmiştir. Yükseklik artırıldıkça yük taşıma kapasitesinin düştüğü ancak betonarme perde duvarın esnekliğinin arttığı görülmüştür. Ayrıca eksenel yük artırıldıkça yüksek duvarların dayanıklılığının daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was developed in order to provide better understanding of the behavior of reinforced concrete shear walls under lateral loads such as earthquake and wind loads. An experimental study (from the literature model) was modeled and analyzed via ATENA 2D Engineering to ensure that model correction was implemented. The analysis method was selected as a nonlinear finite element analysis. The results of the experimental model and the analytical model were compared and it was observed that their structural behaviors were very similar. 2016 reinforced concrete shear walls with different parameters were modeled and analyzed via ATENA 2D, using the features of this analytical shear wall model, whose accuracy was ensured. The 2016 model was also analyzed using the nonlinear finite element analysis method. These models were modeled and analyzed by changing the concrete class, shear wall thickness, reinforcement ratio, height, b/ℓ ratio and axial load parameters. As a result of these analysis procedures, many findings have been reached. The effects of these parameters on load carrying capacity and crack width were observed. It has been observed although the height is increased and the load carrying's capacity decreases, the ductility of the reinforced concrete shear wall increases. In addition, it was observed that high shear walls are more durable when they are under the higher axial load.